Počínaje dneškem bude hranice se Slovenskem střežit policie, důvodem jsou migranti ze Sýrie

ČESKO – Od počátku letošního roku zadržela česká policie již na 12 tisíc nelegálních migrantů, z nichž až 90 % pocházelo ze Sýrie. Počty zadržených migrantů začaly rapidně stoupat během léta – zatímco v květnu se jednalo o 264 osob, během září jejich počet stoupl na téměř 5 600. Není tedy divu, že Česko se proti tomuto rozhodlo zakročit a ministr vnitra tak oznámil, že minimálně na následujících deset dní budou na hranicích se Slovenskem, kde jsou záchyty nejvyšší, probíhat důkladné kontroly.

Ze Slovenska do Čech jedině přes (někdejší) hraniční přechody

Přísný režim kontrol na hranicích České republiky se Slovenskem začal platit dnes o půlnoci. Ačkoliv starostové příhraničních obcí na vážnost situace upozorňovali již řadu týdnů ba i měsíců a dle jejich názoru měly kontroly být zavedeny již dávno, stávající rozhodnutí vlády vítají. „Každý den je tady nějaké množství běženců, kteří překročí státní hranice. Převeze je dodávka, kde je řidič, který třeba den předtím z auta utekl a nechal ho jen tak stát na cestě,“ popsal stávající každodenní realitu starosta jedné z obcí, Brumova-Bylnice.

Kontroly budou muset podstoupit úplně všichni, kdo budou chtít překročit hranice ze Slovenska do Česka, přičemž cestování mezi Slovenskem a Českem je aktuálně možné jen skrze 27 bývalých hraničních přechodů. Policisté ale budou kontrolovat i tzv. zelené hranice, tedy lesní a polní cesty, přičemž za jejich překročení budou všem hrozit také vysoké pokuty (výjimka byla stanovena pro ty, kdo v daných oblastech prokazatelně pracují – lesníci, rybáři ad.). Dle Českých drah se ale nově zavedené kontroly dotknou i přeshraničních vlaků, cestující by tak měli počítat s cca 15minutovým zpožděním.

Omezení minimálně na 10 – ale nejspíš více – dní

Zavedená omezení budou platit minimálně po dobu následujících deseti dnů, ovšem ze slov ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) lze soudit, že opatření bude vzhledem k závažnosti situaci následně prodlouženo. „Já si troufám říct, že během deseti dnů se ta situace výrazně nezklidní. V další fázi je tak možné žádat o dodatečné prodloužení na dalších dvacet dní, maximálně se smí v rámci Schengenu prodlužovat omezení na vnitřní hranici na půl roku,“ objasnil přímo s tím, že chce zároveň situaci diskutovat také se slovenskou stranou. Právě Slovensko záhy po ohlášení českého opatření vydalo prohlášení, že sice krok Česka respektuje, ale vzhledem ke komplikovanosti daného stavu bude chtít vše projednat také v rámci Evropské unie.

Turecko otevřelo „migrační stavidla“

Podle dat Policejního prezidia většina syrských migrantů do Česka míří z Turecka – jedná se tedy o důsledek toho, že aktuálně končí evropská dohoda s touto zemí, že migranty dále do Evropy nepustí. Tisíce běženců tedy přes Řecko, Albánii a Severní Makedonii míří do Srbska a Maďarska, odkud se přes Rakousko či Slovensko snaží dostat do České republiky. Ta jim však slouží víceméně jako další tranzitní země – cílovou destinací většiny Syřanů je totiž Německo. Aktuálně tedy vyvstává také otázka dalších vyjednávání s tureckou stranou o podmínkách pro další „hoštění“ Syřanů na jejím území.

Příliv syrských uprchlíků přitom nepociťují jen české obce v pohraničí, ale i Pražané. Část migrantů se totiž shromažďuje právě na pražském hlavním nádraží. Často se jedná o lidi, které police zadržela, prošli lustrací a dostali výjezdní příkaz, na jehož základě smějí na území Česka pobývat maximálně 30 dní. Pokud nepožádají o speciální vízum, po uplynutí této lhůty musí zemi opustit.