Orby: Světelné útvary na fotografiích jsou v některých případech záhadou

Víte, co je to orb? Kromě toho, že je to lázeňské městečko ve Spessartu, je to také jeden z pozoruhodných fenoménů současnosti.

Záhadný jev na fotografiích

Stále častěji dochází k tomu, že se na fotografiích objevují světelné koule, kterých si fotograf při pořizování snímků nevšiml. Někdy bývají označovány za kuličky plazmy, ve skutečnosti se ovšem o plazmu nemůže jednat, vzhledem k extrémně vysokým teplotám, kterou by musely mít. V některých případech se na fotografiích objevily mlžné pásy, skládající se z velkého množství těchto koulí.

Zprvu to bylo připisováno vadám na fotografickém materiálu nebo na fotoaparátech. Uvažovalo se také o možném zrcadlení vzduchu a podobných rušivých faktorech. Během času ale byly tyto vlivy alespoň v některých případech vyloučeny.

Orby

Většina těchto subjektů, pro něž se ustálilo označení orb, je kulovitého tvaru. Byly však zaznamenány také struktury formované nejrůznějšími jinými způsoby. Mezi kulatými orby převládá mustr koncentrických kruhů, vyskytují se však i radiální vzorky a různé mezistupně.

Muž, který se v posledních letech tímto fenoménem zabýval velmi intenzivně, prohlásil, že v průběhu všeho toho fotografování nabyl přesvědčení, že „na druhé straně“ – nebo jak by se to dalo nazvat – je někdo schopen bleskem jeho fotoaparátu osvětlované koule aktivovat a v následujícím okamžiku zase deaktivovat. Jen tak si prý lze vysvětlit, že stovky koulí mohou během vteřiny beze stopy zmizet.

Můžeme si položit otázku, zda tento fenomén není pouze dalším článkem v celém řetězu faktů a jevů, které atakují náš navyklý obraz světa. Zprávy o ohnivých koulích, bludičkách a dalších příbuzných fenoménech zná lidstvo již po celá staletí. Koneckonců jde o jevy pozorovatelné pouhým okem.

Nový fenomén

Avšak již od samotných prvopočátků fotografie, jejíž vítězné tažení začalo ve 30. letech 19. století, se na pořízených snímcích objevovaly nechtěné „efekty“. Skutečnost, že jsme se jimi začali systematicky zabývat teprve v posledních letech, může souviset s vynálezem a rozvojem digitální fotografie. Je docela dobře možné, že nás orby provázejí už delší dobu. Teprve v době digitální techniky a bezuzdného fotografování v dlouhých sériích se jim však podařilo trvale upoutat naši pozornost.

Je také možné, že vzájemné působení mezi pozorovatelem a jím pozorovaným objektem hraje větší roli, než jsme doposud předpokládali. Především v moderní kvantové fyzice se prosadila myšlenka, že výsledek experimentu závisí v nemalé míře i na tom, co experimentátor očekává. Buddhův výrok, že svět vytváříme sami svými myšlenkami, by mohl platit i pro současníky, kteří se snaží přijít na kloub záhadným orbům.

A třeba orby skutečně pocházejí z nějakých paralelně existujících světů, které se sice nacházejí v našem bezprostředním sousedství, my si jich však jsme vědomi jen mlhavě… Kdoví.