Letní cuketová vaječina – chutně, rychle a zdravě

Foto: Rýdlová J.

V létě se vaří lépe než v zimě. Máme k dispozici čerstvou sezónní zeleninu a také čerstvá vejce. Navíc obojí je v létě mnohem levnější než v zimě. Oblíbenou surovinou letní kuchyně jsou cukety. Zkuste jejich kombinaci s vajíčky. Získáte chutné, rychlé a levné jídlo, po kterém vás nebudou tížit výčitky svědomí ohledně vaší hmotnosti. Pokrm je bohatý na bílkoviny a vápník a zároveň chudý na prázdné kalorie.

Proč právě vejce a cuketa?

Cuketu můžeme pro její neutrální chuť využít v mnoha pokrmech. Když přidáme pikantní koření, cuketa jeho chuť ochotně převezme. Navíc je lehce stravitelná a obsah kalorií je naprosto mizivý – pouhých 18 kcal (77 KJ) /100g. Je přibližně z 90 % tvořena vodou, proto se mnohdy považuje za detoxikační potravinu.

Jedno střední vejce má energetickou hodnotu 83 kcal (345 kJ), přičemž je kvalitním zdrojem bílkovin. Ve středně velkém vejci jich je přibližně 7 g. Vejce sice obsahují tolik diskutovaný cholesterol, avšak v současnosti se na ně pohled mění. Pokud si jednou za čas dáte nějaké to vejce, nic se neděje. Hlavním nepřítelem je jejich špatná úprava – mnoho tuku, mnohdy přepáleného.

Možná nevíte, že cuketa i vejce jsou zdrojem vápníku. Na 100 g ho cuketa obsahuje 30 mg a vejce 54 mg (tj. v jednom středním vejci je 30 mg vápníku).

Cuketová vaječina

Suroviny:

2 velké cibule

1 větší cuketa

1 červená paprika

min. 50 g šunky

4 vejce

grilovací koření (případně sůl, pepř, česnek dle chuti)

trocha oleje (případně trocha nakrájené anglické slaniny)

Foto: Rýdlová J.

Postup:

Nejdříve si nakrájíme papriku a cuketu na drobné kostičky. Cuketu vložíme do misky, zakápneme (olivovým) olejem, promícháme s aromatickým kořením (např. koření na gril) a necháme uležet. Cibuli a šunku nakrájíme nadrobno a orestujeme na pánvi s trochou oleje. Pokud místo oleje použijeme anglickou slaninu, počkáme, až pustí tuk, a teprve pak přidáme nakrájenou cibuli. Jakmile cibule dostane mírně zlatavý nádech, vmícháme nakrájenou cuketu a po chvíli papriku (je měkčí než cuketa, stačí ji kratší tepelná úprava). Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci a občas promícháme. Cuketa by měla být „na zkus“, tedy ani příliš tvrdá, ani příliš měkká. Ozdobíme zeleninou a podáváme s kouskem pečiva.

Foto: Rýdlová J.

Může vás zajímat:

Zapečená cuketa „co dům dal“ s kuskusem. Je chutná, lehce stravitelná a pomůže s úklidem v lednici