Růst cen bytů se zastavuje, výjimkou není ani Moravskoslezský kraj

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Zastavení růstu cen nemovitostí hlásí realitní experti nejen v Moravskoslezském kraji. Cenového stropu dosáhly hodnoty bytů nejspíš i ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Okamžikem, kdy se ceny zastavily na svém vrcholu, je údajně přelom roku 2021 a 2022. Růst cen byl až do té doby ovlivněn cenami nemovitostí ve velkých městech. Například ve Středočeském kraji rostly ceny bydlení kvůli vysokým cenám v Praze.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vysoké ceny v hlavním městě donutily zájemce k nákupu nemovitostí ve zbytku Středočeského kraje, čímž se částečně upravil cenový rozdíl mezi nemovitostmi v Praze a Středočeském kraji. Cenově dražší byty seženou lidé rovněž v Brně a Ostravě,“ popisuje situaci realitní expert Petr Šrámek z ostravské RK Victoria.

Ceny nemovitostí ve jmenovaných lokalitách pravděpodobně dosáhly cenového stropu. „Zaregistrovali jsme, že  lidé mají na nákup nemovitostí pro bydlení limitovanou kupní sílu a orientují se spíše na nájemní bydlení. To s sebou začíná přinášet zvýšení cen nájemného. Podnájem opět stojí stejně, jako před koronavirovou pandemií,“ popisuje dále Petr Šrámek, který se ve světě realit pohybuje od roku 2004.

K ochlazení cen na realitním trhu přispívá také zdražení hypoték. Úroková sazba se dnes běžně pohybude okol 5 procent. V důsledku toho banky hlásí mírný pokles nových žadatelů o úvěr. Právě to by mělo zapříčinit pokles ceny nemovitostí. Pokud tedy máte v plánu nějakou nemovitost výhodně prodat, je nejspíš za minutu dvanáct.