Archeoskanzen Modrá, to je historie, příroda a tradice na jednom místě

Zavítejte do krásného podhůří Chřibů, na dohled od poutního Velehradu, do obce Modrá. Najdete zde největší raně středověký archeologický skanzen v České republice, který představuje podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy.

Nahlédněte do historie v archeoskanzenu Modrá

Archeologický skanzen, který leží na dohled od poutního Velehradu v obci Modrá ve Zlínském kraji, vznikl v lokalitě původního velkomoravského osídlení a nabízí ideální podobu opevněného sídliště z 9. století. Je vyhledávaným cílem turistů. V muzeu pod širým nebem na vás dýchne kus významné historie tohoto místa a slavného období Velkomoravské říše. Nahlédněte zblízka za hradby opevnění, vstupte do obydlí, dílen a hospodářských i církevních staveb včetně paláce biskupů a kostelíka Svatého Jana.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Archeoskanzen Modrá vám předvede život na Velké Moravě

Archeologický skanzen v Modré představuje opevněné sídliště z 9. století s hradbami, obydlími, dílnami, hospodářskými stavbami i paláci knížat a biskupů zbudovanými na podkladě skutečných archeologických nálezů, z nichž některé pocházejí přímo z plochy archeoskanzenu.

Muzeum v přírodě. Zdroj: Archeoskanzen Modrá
Muzeum v přírodě. Zdroj: Archeoskanzen Modrá

V areálu uvidíte mnoho různých typů staveb, do kterých můžete nahlédnout a poznat obydlí, jež jeho obyvatelé využívali hlavně během krutých zim. V průběhu ostatních měsíců se žilo hlavně před příbytky, venku. Okolo vás budou volně pobíhat domácí zvířata, např. kozy, prasata, slepice a husy, ba dokonce i osli.
Máte také možnost shlédnout díly výrobce šperků, tedy klenotníka, hrnčíře, kováře a železářského hutníka.

Palác, věž i vinohrad, každý pozná rád

Dominantou muzea v přírodě je kamenný palác velkomoravských knížat, kde se každoročně uskutečňují různé kulturní akce a tematické výstavy. Prohlédněte si skanzen a jeho okolí z výšky, a to z obranné věže, na kterou můžete vystoupat. Církevně-vzdělávací areál představuje obydlí významného kněze, malou zděnou rotundu a kostel sálového typu.
Nejnovější částí archeoskanzenu je vinohradnicko-vinařský areál s nedávno vysazeným vinohradem. Víno a Velká Morava jsou pojmy, které propojují minulost a přítomnost v jeden návštěvnický velmi zajímavý celek.

Kulturní akce v Modré. Zdroj: Archeoskanzen Modrá
Kulturní akce v Modré. Zdroj: Archeoskanzen Modrá

Projděte se v Modré vodním tunelem

V těsné blízkosti archeoskanzenu se nachází expozice sladkovodních ryb Živá voda, Centrum historie a tradic, terárium Modrá a nedaleko poutní místo – Velehrad. Tolik zajímavostí, že vám jeden den na vše nebude stačit.

Turistické informace

Letní otevírací doba
duben a říjen: úterý – neděle 9.00 – 16.00
květen až září: pondělí – neděle 9.00 – 17.00

Zimní otevírací doba
listopad – březen: na objednání

Vstupné je dle aktuálního ceníku, bližší informace najdete na webových stránkách archeoskanzenu v Modré.

Místo výletu

Kraj: Zlínský
Okres: Uherské Hradiště
Obec: Modrá

Kontakt

Archeoskanzen Modrá
Modrá 233
687 06 Velehrad
tel: +420 777 807 368
e-mail: archeoskanzen@email.cz 
www.archeoskanzen.cz

Provozovatel
Obec Modrá, Modrá 170
687 06 Velehrad

Tip na fajn výlet

Nedaleko Luhačovic ve Zlínském kraji leží malebná podhorská víska Podhradí. Rázovitá obec pod hřebenem Vizovických vrchů je obklopena lesy, studánkami i prameny. Vydejte se naučnou ekostezkou do lůna zdejší přírody až na zříceninu hradu Starý Světlov.