Vysočina zřídila asistenční centrum na pomoc Ukrajině. První den jím prošlo 218 osob

KRAJ VYSOČINA – Uprchlíci z Ukrajiny mohou od středy 2. března využívat Krajské asistenční centrum pomoci, které bylo otevřeno na ulici Tolstého v Jihlavě. Již první den zde odbavili 218 osob, které zatím mají kde bydlet, takže nežádaly ubytování.

Provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině funguje v Jihlavě v režimu 7 dní v týdnu od 7 do 19 hodin. Občané Ukrajiny si zde vyřídí všechny záležitosti související s pobytem. „Předpokládáme, že se budou chtít zapojit do běžného života a začít v České republice pracovat, v tom případě je nutné požádat o speciální dlouhodobé vízum a vyřídit veškeré doklady pro bezproblémový pobyt,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Všech 218 osob, které prošly centrem hned první den, v současné době pobývá u svých známých a přátel. Prozatím tedy nebylo nutné zajišťovat ubytování v uprchlických zařízeních, které jsou k dispozici v Moravskoslezském, Středočeském nebo Karlovarském kraji. Na území Kraje Vysočina Ministerstvo vnitra prozatím žádné objekty pro uprchlíky neurčilo. To se ale pravděpodobně změní v okamžiku obsazení kapacit v daných krajích.

Akutní lékařskou péči pro příchozí občany Ukrajiny bude standardně zajišťovat sít krajských nemocnic a ZZS Kraje Vysočina. Postupně budou aktualizována a zmapována zdravotnická zařízení a ordinace včetně odborných, které jsou schopné v rámci běžného zdravotního pojištění poskytnout neakutní lékařskou péči.

V okamžiku, kdy je osobě přiděleno zdravotní pojištění, je možné požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci proti újmě na zdraví. Každá osoba má nárok na dávku ve výši životního nebo existenčního minima, jde o jednorázovou měsíční dávku. Na ubytování úřad práce v tuto chvíli speciální dávky neposkytuje.