Jihlavský penzion nabídl azyl uprchlíkům. Někteří se u nás chtějí usadit

JIHLAVA – Městský penzion na Husově ulici v Jihlavě, běžně využívaný k ubytování vzácných návštěv, slouží jako přechodné bydliště ukrajinských uprchlíků. Kromě postele, tepla a sprchy zde dostanou i základní hygienické potřeby, jídlo a pití.

Počet ubytovaných v penzionu na Husově ulici se každým dnem mění. Ukrajinští uprchlíci zde bezprostředně po příchodu do Jihlavy seženou přechodný azyl. To vše za přispění jihlavských dobrovolníků, kteří jsou koordinováni prostřednictvím facebookové skupiny Pomoc UKRAJINĚ – Vysočina.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Penzion se snaží přizpůsobit poptávce a stále navyšuje kapacity. „Například společnost Möbelix nám zdarma poskytne dvoupatrové postele pro děti. A pokud se situace ještě zhorší, máme připravené i matrace na zem. Dodávku kuchyňského zařízení, kávy a čajů přislíbila společnost Julius Meinl, ráno nám sem také donášejí čerstvé pečivo z blízké pekárny Veselo, s nabídkou jídla se ozvala restaurace Nika-Atrium nebo pizzerie Family Pizza,“ uvedl manažer příspěvkové organizace města Brána Jihlavy Václav Fialka.

V penzionu je od minulého týdne ubytovaná také Ljuba P. se svojí čtrnáctiletou dcerou Mariyou. Společně utekly před nálety na ukrajinské město Ivano-Frankivsk. Cesta z města, které má přes 220 tisíc obyvatel a je od slovenských hranic vzdálené přibližně 400 kilometrů, jim autobusem trvala 25 hodin. Zabalit si stihly jenom oblečení a osobní doklady, vybrat si na cestu mohly jenom tři tisíce hřiven.

Do Jihlavy jela Ljuba kvůli manželovi, který pracuje v blízké Třešti. Na Ukrajině pracovala jako učitelka v mateřské škole a práci si rychle sehnala i v Jihlavě – uklízí ubytovací prostory, které spravuje městská příspěvková organizace Brána Jihlavy, která má pod sebou mimo jiné i zmíněný penzion na Husově ulici. Ljuba by chtěla v Jihlavě zůstat, její dcera Mariya by mohla chodit do třídy pro cizince na ZŠ Otokara Březiny.