Kraj vyčlenil 300 lůžek pro dočasné ubytování uprchlíků, postarat se chce i o seniory a opuštěné děti

ZLÍNSKÝ KRAJ – Hejtmanství rozhodlo o vyčlenění 337 lůžek pro dočasné ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Zároveň vznikly kapacity pro nezbytnou sociální péči o příchozí seniory i o děti bez doprovodu dospělých.

Lůžka se podařilo zařídit v prostorách příspěvkových organizací kraje. „Tyto prostory jsme vytipovali po domluvě s řediteli našich příspěvkových organizací. Jde především o internáty a domovy mládeže, které provozují střední školy,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Péči dostanou senioři i děti, o které se nemohou postarat vlastní rodiny

Kromě nouzových ubytovacích prostor bylo v souvislosti s přílivem uprchlíků třeba posílit kapacity sociálních a krizových služeb. „Proto jsme na Radě Zlínského kraje rozhodli o zřízení až 24 nových lůžek v objektu Velehrad – Salašská pro osoby seniorského věku, které přijdou do Zlínského kraje z válkou zasažené Ukrajiny a jejich stav se v průběhu cesty či pobytu tady zhorší natolik, že budou potřebovat pobytovou sociální péči,“ oznámila náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních služeb Hana Ančincová.

Lůžka vzniknou v částech objektu, které se nyní nevyužívají. Služba by se mohla spustit od 1. května s tím, že potrvá do konce letošního roku. Poskytovat ji bude krajská příspěvková organizace Sociální služby Uherské Hradiště

Velkou část uprchlíků tvoří děti, jsou mezi nimi však i takové, které přišly bez doprovodu dospělých. Právě o ně se postará Dětské centrum Zlín sídlící v Čiperově vile. „Abychom předešli tomu, že ve Zlínském kraji nebude možné zajistit dočasnou krizovou pomoc opuštěným dětem z Ukrajiny, rozhodli jsme o navýšení kapacity tohoto zařízení až o 12 lůžek, to znamená celkově až na 23 lůžek,“ dodala Hana Ančincová.

Asistenčním centrem prošlo už přes 6 700 uprchlíků

Hejtmanství na základě požadavku Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině v neděli přijalo 27 uprchlíků z Jihomoravského kraje. Ubytování jim zajistilo ve Valašských Kloboukách.

Do 29. března se v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině zaregistrovalo celkem 6739 uprchlíků. Do centra v areálu zlínské nemocnice si přichází vyřídit potřebné doklady ve všední dny mezi 150 a 200 lidmi, o víkendu je to pak 100 až 150 lidí.