Pokreslený sešit může pomoci všem dětem, nejenom těm z Ukrajiny

OLOMOUC – Vzpomínáte si na svá „umělecká díla“, která vznikala mimochodem ve vašich sešitech? Na tom je založen Pokreslený sešit, který vznikl na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, a ve kterém můžou děti ventilovat svoje emoce. Sešit vznikl s cílem pomoci dětem z Ukrajiny, které zažily hrůzy války, pomocí ale může všem dětem

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) pomáhá v různých podobách lidem, které zasáhla válka na Ukrajině. Její pedagogická fakulta teď například nabízí didaktický materiál s názvem Pokreslený sešit. Je k dispozici v české i ukrajinské variantě online, v přípravě je i jeho tištěná podoba. Už nyní jej mohou využít děti v adaptačních skupinách mateřských a základních škol. Původní myšlenka sešitu se zrodila z touhy pomoci dětem z Ukrajiny, které prchají před válkou ve své domovině. „Chtěli jsme jim dát najevo, že jsou tu vítány a že se o ně zajímáme. Že si přejeme, aby se u nás cítily v bezpečí, a že je chceme povzbudit, aby se kresbou podělily o své pocity. Když jsme ukrajinskou verzi chystali do tisku, řada lidí se nás ptala, jestli náš sešit nabídneme i v češtině, že by se mohl líbit také českým dětem,“ uvedla koordinátorka celého projektu Petra Šobáňová, proděkanka Pedagogické fakulty UP.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Autoři Pokresleného sešitu se proto rozhodli zpracovat sešit tak, aby jej mohl využít kdokoliv. „Lze do něj kreslit nebo psát o radostech nebo obavách, o tom, co máme rádi, či o tom, co nám třeba dělá starost. Náměty vedou děti k tomu, aby se zajímaly o svět okolo a aby vyjadřovaly své emoce. Nabízíme jim možnost zastavit se, zamyslet se, vyjádřit, co se jim honí hlavou, a uplatnit svou představivost. Tajně doufáme, že náš sešit nebude nakonec jen pokreslený, ale také léčivý. A to se může hodit úplně každému,“ dodala Petra Šobáňová.

Pokreslený sešit vznikl i díky spolupráci s psychologickou konzultantkou Irenou Plevovou, podle níž má dětská tvorba schopnost reflektovat vnitřní svět dětí a poskytuje informace o jejich způsobu vnímání objektivní reality. „Výtvarné vyjádření je osobním výrazem, který obsahuje vědomé a nevědomé významy, může sloužit k odhalení či řešení problémů, k formování myšlenek a představ, pomáhá dítěti vyjádřit se odlišným způsobem než jazykem, který může být někdy nedostačující. Kreslení je důležitou neverbální aktivitou, kreslení je hra, zábava, možnost něco vytvářet. Dětský výtvarný projev je přirozenou cestou k vyjádření toho, co dítě cítí, na co myslí, po čem touží, z čeho má radost nebo čeho se obává,“ řekla Irena Plevová, která působí na katedře psychologie a patopsychologie Pedagogické fakulty UP.

Pokreslený sešit má oslovit především děti předškolního a mladšího školního věku, Irena Plevová je však přesvědčena, že může inspirovat i dospívající. Je to podle ní výborný nápad, zdařilé dílo podporující kreativitu a abreakci dětských emocí. „Na nás dospělých je děti podporovat, projevit zájem o jejich činnost, naslouchat jim a nezapomenout na náležitou pochvalu, kterou si každé dítě zaslouží,“ zdůraznila Irena Plevová. Pokreslený sešit je v české i ukrajinské verzi k dispozici na speciálním webu. Jeho tištěná verze bude dostupná všude tam, kde o ni bude zájem, primárně by se ale sešity měly objevit v různých adaptačních skupinách, centrech a ve školách. S nápadem přišla Petra Šobáňová, proděkanka Pedagogické fakulty UP, ilustrace vytvořila Petra Baštanová, grafické řešení obstaral Jakub Konečný, odbornou psychologickou konzultaci zajistila Irena Plevová a o překlad do ukrajinštiny se postarala Mariana Ilnytska.