Pro mladistvé z Ukrajiny jsou nachystány kurzy češtiny

HRADEC KRÁLOVÉ – Teenagerům, kteří byli nuceni uprchnout před válkou z Ukrajiny, se otevírá možnost osvojit si základy češtiny, aby se mohli lépe začlenit do naší společnosti. Kurz začal již v pondělí 16. května.

Fakulta informatiky a managementu na UHK otevírá kurz českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky. V plánu je pět kurzů po osmdesáti vyučovacích hodinách, probíhat budou od května do srpna. Jsou určeny mladistvým od čtrnácti do osmnácti let, v úmyslu se zapojit má také Pedagogická fakulta UHK. „Cílem projektu je umožnit dětem migrujících z Ukrajiny osvojit si a zdokonalit si základy češtiny a překonat jazykovou bariéru, díky čemuž se budou moci lépe začlenit do české společnosti, pokračovat ve vzdělávání na středních školách, přihlásit se ke studiu na českých vysokých školách nebo se v budoucnu úspěšně uplatnit na trhu práce. Jedná se o intenzivní kurz, který upřednostňuje funkční jazyk a nepředpokládá předchozí znalost češtiny,“ dodává za UHK Helena Holubičková.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.