Ukrajinská maminka pomáhala v budějovické školce. Nyní se vrací do své země

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Emotivní – tak by se dalo popsat loučení s ukrajinskou maminkou, které, stejně jako několika dalším běženkyním s dětmi, poskytla zázemí českobudějovická Mateřská škola Větrná. Žena se však i přes stále probíhající válku rozhodla vrátit zpět do své země.

Paní Liudmyla v českobudějovické školce strávila se svou šestiletou dcerkou zhruba měsíc. Přesto, že to není bezpečné, se ale rozhodla pro návrat do vlasti. Chce opět pomáhat ostatním. Profesí je totiž speciální a dětská psycholožka a logopedka v centru, které poskytuje péči desítkám postižených dětí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Její odhodlání je obdivuhodné, protože se vrací do válečné oblasti, ze které nedávno s dcerou uprchly, její rodina tam zůstala. A nebyl to jenom stesk po příbuzných, ale poslání i povinnost opět pomáhat potřebným,“ říká náměstek primátora Tomáš Chovanec. „Její odborné vědomosti, empatické cítění a znalost jazyka pomohly i u nás ve školce do určité míry uklidnit neutěšenou psychickou situaci ukrajinských maminek i dětí, za což jsme moc vděční, a přejeme jí hlavně bezpečný návrat domů a poklidný život,“ dodává ředitelka mateřské školy Kamila Finková.