Ukrajinské děti dostaly batohy a penály od výrobce ze Šternberka

OLOMOUCKÝ KRAJ – Možností, jak pomoci ukrajinským uprchlíkům je celá řada. Společnost Topgal ze Šternberka na Olomoucku se rozhodla darovat dětem školní aktovky a penály. Z více než osmi set ukrajinských dětí, které v regionu navštěvují základní školy, putovaly batohy asi ke čtvrtině z nich. Ty totiž pomoc nejvíce potřebují, přicestovaly k nám často jen s igelitkou. Do projektu se zapojil i Olomoucký kraj.

„Rodiny prchající před válkou si s sebou vzaly jen to nejnutnější. Školní potřeby jsou praktickým dárkem, který, věřím, děti dosyta využijí. Za podobné konkrétní nabídky pomoci jsem velmi rád,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Firma Topgal, která vyrábí školní batohy a penály, s nabídkou pomoci ukrajinským dětem oslovila nejprve Olomoucký kraj. „Na základě toho jsme kontaktovali všechny základní školy v Olomouckém kraji, aby nám sdělily, kolik dětí tyto pomůcky potřebuje, zda jde o děvčata či chlapce a kolik mají let, aby dostali potřeby na míru,“ uvedl radní pro oblast školství Aleš Jakubec.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Firma následně pomůcky předala školám. „Šlo nám především o to, aby naše společná pomoc byla adresná a pokud možno rychlá. Aby děti mohly batohy užívat ještě v tomto školním roce,“ podotkl Libor Chaloupka z firmy Topgal.Batohy a pouzdra na tužky nakonec dostalo sto devadesát šest dětí. Olomoucký kraj přispěl asi čtyřiceti tisíci korunami, to zhruba odpovídá DPH, které firma musí ze svého daru odvést. „Jsem rád, že jsme mohli tento nápad podpořit. Vítám především to, že jde o inciativu soukromého subjektu, ke které se Olomoucký kraj přidal,“ poznamenal Aleš Jakubec.