Do školek a prvních tříd v Jihlavě nastoupí od září 39 ukrajinských dětí

JIHLAVA – Po zápisech na začátku června se nyní rýsuje, kolik ukrajinských dětí by mohlo v Jihlavě od září nastoupit do prvních tříd a školek. Základní školy mají ještě volná místa, zatímco do školek se všechny děti nedostaly. Nepřijatí budou prozatím navštěvovat adaptační skupinu v jihlavském Domě dětí a mládeže.

Do základních škol v Jihlavě přišlo k zápisům do prvních tříd celkem 28 ukrajinských dětí. Devět z nich půjde do přípravných tříd, jeden předškolák dostal odklad. „Máme tedy 19 zapsaných prvňáčků cizinců s dočasnou ochranou. Pro případné opozdilce jsou stále volná místa v prvních třídách na Základní škole Jungmannova, Demlova a Křížová,“ uvedl vedoucí odboru školství Tomáš Koukal.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Do školek přijali ředitelé 20 dětí. Šlo o předškoláky s místem pobytu v Jihlavě. Dalších 21 museli ale odmítnout. „Důvodem byl nízký věk dětí, nespádovost nebo to, že jim chybělo potřebné povinné očkování,“ vysvětlil Tomáš Koukal.

Nepřijaté děti by měly od září pokračovat v návštěvě adaptační skupiny v Domě dětí a mládeže, která je určena pro děti od 3 do 6 let. Starají se o ně dvě vychovatelky s pedagogickým vzděláním a pomocná asistentka, všechny rodilé Ukrajinky. „Skupina se velmi osvědčila, je do posledního místa využívaná. V provozu bude i během prázdninových měsíců července a srpna,“ doplnil radní pro oblast školství Daniel Škarka.

Zdali bude adaptační skupina v Domě dětí a mládeže fungovat i po prázdninách, není zatím jisté. „O pokračování skupiny nyní jednáme. Bohužel narážíme na kapacitní nebo finanční potíže. Věříme ale, že se nám to přes léto podaří vyřešit,“ dodal radní.