Jihlava otevřela první Centrum humanitární pomoci na Vysočině. Je určeno nejen uprchlíkům, ale i lidem v nouzi

JIHLAVA – Nově vzniklé Centrum humanitární pomoci se nachází v Jihlavě na ulici Okružní. Kromě uprchlíků zde pomoc najdou i lidé, kteří se z nějakých důvodů ocitli v hmotné nouzi.

Centrum vzniklo v budově bývalé Vývařovny pro důchodce u parkoviště Lidl na ulici Okružní v Jihlavě. „Je určené nejen pro obyvatele Ukrajiny, kteří dostali vízum po 24. únoru letošního roku a stále nemají práci, ale i pro všechny ostatní, kteří se ocitli v hmotné nouzi,“ uvedla ředitelka Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě Ilona Loužecká, která má centrum v krajském městě na starosti.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Na pracovníky centra se mohou zájemci obrátit každý všední den v době od 13 do 17 hodin. „Kontaktovali jsme vedení magistrátu a úřadu práce, kde působí sociální pracovníci. Právě oni nám budou posílat klienty, kteří pomoc skutečně potřebují. Nemůže k nám tedy přijít nikdo jen tak z ulice. Děláme to proto, aby centrum nezneužíval někdo, kdo to nepotřebuje,“ vysvětlila Ilona Loužecká.

V případě nouze najdou lidé v centru veškeré základní potřeby. „Máme tu plínky, vlhčené ubrousky, různé drogistické zboží, oblečení od miminek až po dospělé, kočárky, hračky nebo třeba nádobí a lůžkoviny,“ doplnila dobrovolnice Michaela Musilová.

Pracovníci centra samozřejmě přivítají všechny, kteří by chtěli něčím přispět. Nepoužívané věci v dobrém stavu mohou zájemci přinášet každý všední den od 9 do 17 hodin. „Uvítáme letní oblečení a boty, sportovní oblečení, sportovní vybavení jako kola, brusle, koloběžky nebo odrážedla. Menší kuchyňské spotřebiče, peřiny, povlečení, ručníky, hračky, drogistické výrobky, školní potřeby a po předchozí domluvě i nábytek,“ dodala Michaela Musilová.

Foto: Město Jihlava