Na jihozápadě Ukrajiny se hromadí uprchlíci z válečných zón. Olomouc tam pošle vysloužilou sanitku

OLOMOUC – Ve městech na jihozápadě Ukrajiny se hromadí nejen uprchlíci z válečných zón, kde byla zdravotnická infrastruktura poškozena válkou, ale i zranění vojáci. Proto se sem soustřeďuje také tolik potřebná zdravotní péče. Tu brzy posílí i sanitka z Olomouce.

Rada města Olomouce vyhověla žádosti města Černivci (česky Černovice) a na Ukrajinu pošle vysloužilý sanitní vůz, který bude dál zachraňovat životy. Darem ji město už dostalo od Olomouckého kraje. Jakmile darovací smlouvu schválí zastupitelstvo, může se vydat na cestu. „Chtěl bych poděkovat za to, že nám kraj daroval vysloužilou, ale stále plně funkční a vybavenou sanitku, která ještě může pomáhat. Obratem ji pošleme do ukrajinského města Černivci, se kterým spolupracujeme už od samého začátku válečného konfliktu. Takže zatímco Olomoucký kraj nyní brázdí nové moderní vozy, můžeme jeden z těch starších smysluplně využít tam, kde je zrovna potřeba,“ uvedl primátor města Mirek Žbánek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Olomouc tak reagovala na žádost starosty Černivci, kterou adresoval vedení města. „Naše město se stalo úkrytem mnoha lidí, kteří sem utekli před bombovými útoky. Jejich více než 50 tisíc a jejich počet stále narůstá. Snažíme se plně zajistit, aby měli vše potřebné. Co ale nejvíce k zajištění služeb potřebujeme, jsou vozidla,“ uvedl starosta Černivci Roman Klichuk.

Sanitka včetně všech součástí a příslušenství, která měla svou původní domovskou stanici v Šumperku, tak bude brzy sloužit v městské nemocnici v Černivci. S ním Olomouc spolupracuje od počátku konfliktu, kdy do města vypravila i dva kamiony s pětadvaceti tunami humanitární pomoci.