Ukrajinské děti si užívají příměstský tábor v Hronově

NÁCHODSKO – Během letních prázdnin jsou pro děti tábory příjemným zpestřením, mohou pobýt v kolektivu a užít si spoustu pestré zábavy, ale také se přiučit něčemu novému. Rozhodně to je velká pomoc pro pracující rodiče, stejný problém jako čeští rodiče mají v současné situaci i ti z Ukrajiny, kteří jsou však v Česku bez zázemí. Ideálním řešením jsou právě příměstské tábory.

Na hronovském táboře češtinu rozhodně neuslyšíte. O program a organizaci tábora se stará Jana Rummelová, které pomáhá ukrajinská učitelka Máša a mezi sebou se domlouvají převážně anglicky. Máša však s dětmi komunikuje pouze v ukrajinštině. Některé tábory pro ukrajinské děti jsou zaměřeny převážně na doučování českého jazyka, ovšem hronovská škola během školního roku zajistila dostatečnou výuku češtiny, a tak i pro děti je příjemnější domlouvat se ve svém rodném jazyce.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Financování táboru zajistila Místní akční skupina (MAS) Stolové hory, která zažádala o grant z Višegradského fondu. „Díky úžasné skupině dobrovolníků se nám podařilo propojit místní ukrajinskou komunitu, která se u nás cítí vítána. Jsem moc ráda, že díky MAS Stolové hory děti mohly navázat nová přátelství a užít si trochu bezstarostných dní. I přes věkový rozdíl vytvořily děti skvělou partu,“ říká Jana Rummelová.

Věkové rozpětí dětí na táboře je od 5 do 14 let. Skupinka starších skládá například tisícové puzzle, mladší děti si hrají v herně nebo pro ně Máša připravila hodinu tělocviku, kde jsou k vidění i salta. Děti čekají i výlety po okolí, třeba po stopách Voříškovy cesty nebo na Farmu Wenet.

„Kromě tohoto tábora pro ukrajinské děti pořádáme během celého léta dohromady 27 příměstských táborů, které jsou například i pro děti se zdravotním postižením,“ dodává Tereza Hanušová z MAS Stolové hory.

Součástí projektu na pomoc Ukrajincům jsou i jazykové kurzy češtiny, které probíhají či budou probíhat v Hronově, Polici nad Metují i v Náchodě až do podzimu.