Sokol: Na lovu miluji, zatím to není zvyk!

Skvělý režisér, herec a v posledních letech i výborný moderátor. To je Ondřej Sokol, který bravurně provází pořadem Na lovu a pro své diváky teď zodpověděl pár otázek.

Jak vás profese moderátora baví? Posouváte se?

Už je to delší dobu, co jsem se začal věnovat moderování. Může za to pořad Tvoje tvář má známý hlas a jeho kreativní producentka Simona Matásková. Nikdy předtím mě nenapadlo, že se budu moderováním živit, ale baví mě to až nečekaně moc. Bývala to taková podceňovaná profese a já si vždycky si vzpomenu na to, jak jsem možná před třiceti lety viděl poprvé naživo Marka Ebena moderovat ceny TýTý. Tehdy mě zaskočilo, jak to bylo úžasně vtipné a chytré. To byl asi ten byl okamžik, kdy se vztah k moderátorům v české kotlině začal lámat. A posouvám se, protože se musím hodně snažit, abych to dělal dobře. Opravdu se s tím hrozně dřu a díky tomu mám pocit, že mi méně zakrňuje mozek. A to je i důvod, proč přijímám nové výzvy a nové projekty.

Na lovu se vysílá pětkrát týdně a navíc se točí i Hvězdné speciály, mohla by se z toho stát brzy rutina. Jak s tím bojujete?

Na lovu mě baví hrozně moc. Anglický originál jsem znal, a když jsem dostal nabídku spolupracovat na české verzi, vzal jsem ji bez jakéhokoliv váhání. Opravdu tu soutěž miluju. Snažím se Na lovu moderovat co nejlépe, což mi pomáhá, aby se z toho nestala rutina. Navíc je tam bezva štáb. A já se tak snažím, aby se smáli, aby je to bavilo a aby byli napjatý. Aniž to dávám najevo, tak pořád je za kamerami a v zákulisí vnímám a jsem jako malé dítě a mám radost, když vidím jejich rozzářené oči. Nedospělost je moje charakterová vlastnost a v tom to případě to myslím pomáhá, aby se do této práce nevkrádala rutina. Uvidím, co budu říkat za třicet let.  Zatím jsme ve fázi, že to je pro nás událost, na kterou se všichni těšíme.

Vybavíte si nějakou situaci, která vás Na lovu odbourala?

Na lovu se odehrává ve velkém tempu. My dotáčíme celodenní směnu většinou kolem páté hodiny odpoledne, takže přijedu domů v čase, kdy ta soutěž právě běží v televizi a já to můžu hrát znovu. Jak ty otázky pokládám v rychlém tempu, tak si je stejně nepamatuju. A co jsem nevěděl do té doby, tak nevím ani v tu chvíli. V tom jsem taký jako dítě. Mě nepobaví konkrétní odpověď, ale ta fantazie, když někdo odpovědí nějakému herci přidá čtyřicet let nebo z Eminema udělá amerického prezidenta. V ten okamžik se mi v hlavě otevírá stavidlo fantazie. Sice pokládám dál otázky, ale v hlavě si představuji, jak by Spojené státy vypadaly, kdyby se Eminem stal prezidentem. Hrozně se tomu musím bránit, aby mě to neodbouralo. Kdo mě zná, musí se bavit tím, co se děje za mým obličejem a jak strašnou bitvu musím snášet ve své hlavě, abych to zastavil.

My víme, že se na podzim ve Hvězdných speciálech objeví třeba Vojta Kotek, Táňa Dyková, Janek Ledecký, Klára Issová, ale třeba i česká kvízová legenda Jan Rosák. Překvapil vás někdo z kolegů svými vědomostmi? Jak vnímáte to, že jdou se svou kůží na vědomostní trh?

Obdivuju je, že k nám přijdou. Je to znak obrovské odvahy a ochoty shodit sám sebe a udělat si ze sebe legraci. To je obdivuhodné, protože spousta diváků se jim bude posmívat, a to i v případě, že by sami správnou odpověď při těch nervech z kamer neřekli. Jsem ale šťastný, když odpovídají správně, protože zastupují naše povolání, a já jsem rád, když ukáží, že nejsme hloupí. Za všechny můžu jmenovat Aleše Hámu, protože on je v naší komické dvojici často za takové to šikanované telátko, ale vůbec to tak není. Naopak je to velmi chytrý kluk.

Jak byste krátce charakterizoval lovce, které televizní diváci znají?

Na to je ještě brzo. Jak znám anglický originál, tak si myslím, že se budou ještě vyvíjet. Myslím, že teď jsou ve fázi, kdy jim došlo, že se z nich staly televizní hvězdy, a s jejich egem to zacvičí. Stále se proměňují. Myslím si, že tak za rok se to ustálí a budu se k nim moct vyjádřit. Zatím bych je charakterizoval tak, že je s nimi ohromná zábava a je mi ctí s nimi natáčet.

Jednou jste si postěžoval, že nedostáváte od diváků žádné dárky a nemáte hodinky, které by se vám hodily. Od té doby vám vaši fanoušci posílají spoustu hodinek…

Ano a už to říkat nebudu! Těch hodinek přišlo tolik, že už jich mám opravdu dost. Lidi mi udělali takovou radost, a já vůbec nevím, jak jim to mám oplatit. Všechny hodinky si z pověrčivosti beru na natáčení a často jich mám na rukou i víc.

Zdroj TV Nova