Letní pochoutka – tvarohové knedlíky plněné ovocem. Výborné čerstvé i k zamražení

Tvarohové knedlíky s meruňkami a švestkami. Foto: Rýdlová J.

Ovocné knedlíky patří k letní klasice. Právě v létě je můžeme naplnit téměř každým ovocem, které nám přijde pod ruku – jahodami, třešněmi, meruňkami, malinami, či dokonce kousky jablíček. Pokud jich uvaříme více, výborně se hodí k zamražení, takže nám v budoucnu ušetří čas s přípravou oběda. A budou určitě lepší, zdravější a levnější než polotovary z obchodu. Někteří se této letní pochoutce brání s námitkou, že se po nich tloustne. To však nemusí být až tak docela pravda, stačí jen poněkud upustit od servírovací klasiky s hektolitry másla a kily cukru a téměř dietní jídlo je na světě. Navíc tvaroh je prospěšný pro naše zdraví.

Suroviny

  • 250 g měkký tvaroh v kostce (ne vaničce)
  • 110 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • Trochu soli
  • Trocha prášku do pečiva (není nutné)
  • Omyté a osušené ovoce

Postup

Z uvedených surovin připravíme těsto. Množství mouky závisí vždy na vlastnostech tvarohu a velikosti vajec. Je tedy možné, že ji bude potřeba více. Pro knedlíky ovšem platí, že čím více mouky, tím hutnější (gumovější) pak budou. Právě trocha oleje přispěje k tomu, aby se těsto méně lepilo a lépe tvarovalo. Tvaroh v kostce obsahuje méně vody než tvaroh ve vaničce, proto je vhodnější. (Pokud vaříme z dvojité dávky, pak můžeme použít jeden tvaroh v kostce a druhý z vaničky.) Díky troše kypřicího prášku, který rozmícháme v mouce, bude těsto nadýchanější. Není to však nutnost, v základních předpisech na tvarohové knedlíky jej většinou nenajdete. Knedlíky naplníme ovocem, které musí být osušené, aby se těsto nerozmočilo. Klademe je  do vroucí vody (raději do vyššího hrnce, aby voda „neutekla“) a vaříme cca 7 až 10 minut dle jejich velikosti. První knedlík rozkrojíme na půl, abychom zjistili, jestli je správně uvařený. Z uvedeného množství těsta vytvoříme cca 4 až 5 středně velkých knedlíků.

Knedlíky „na zdravo“

Největší problém u tohoto výborného jídla nejsou ani tak knedlíky samotné jako to, co si na ně pak naložíme. Takže místo másla a bílého cukru, musíme vymyslet něco jiného. Výborný je bílý (klidně smetanový) jogurt, do kterého vmícháme lžíci medu. Můžeme přidat jemně mletý kokos nebo kakao. Skvělou polevou je také „alkoholická“ varianta, kdy do smetanového jogurtu nebo tvarohu jemně dochuceného medem a kokosem přidáme rum. Jen pozor na poměr. Mělo by se stále jednat o knedlíky s rumovou polevou, nikoli o rum s knedlíky.

Knedlíky pro pořádné jedlíky

V případě, že vás nějaká ta kalorie nebo kilo navíc nerozhodí, můžete knedlíky bohatě posypat mákem a cukrem a dostatečně zalít rozpuštěným máslem. Tím opravdu nešetřete, protože suchý mák s cukrem by vás akorát škrábal v krku. Další výbornou variantou je opražit na másle strouhanku a tou společně s cukrem knedlíky posypat. I zde však platí předešlé pravidlo o bohaté zálivce rozpuštěným máslem.

Tyto varianty jsou opravdu skvělé, a proto se jim odolává jen velmi těžce. Strategicky však můžete před tímto hlavním chodem podávat vydatnou polévku, která strávníky zasytí natolik, že už na knedlíky nebudou mít v žaludku místo. V horším případě však neodolají a spořádají obojí.