Jak si v zimě doplnit cenné látky, aniž bychom kupovali neduživou zeleninu z dovozu. Salát z červené řepy

Zdroj:pxhere.com

Není zcela od věci držet se pravidla, že člověk by měl jíst hlavně ty plodiny, které pocházejí z oblasti, kde žije (jeho trávicí enzymy jsou již vývojově přizpůsobeny získat z dané plodiny maximum) a měl by je jíst aspoň přibližně v době, kdy dozrávají (obsahují nejvíce cenných látek). Jenže co jíst v zimě, kdy u nás nedozrává nic snad kromě plísně na bramborách, které jsme zapomněli ve vlhkém sklepě?

Červená řepa jako lék

Mezi plodiny, které nám mají i v zimě co nabídnout, se rozhodně řadí červená řepa. Ačkoli se netěší zrovna masové oblibě, lze ji právem nazvat superpotravinou, navíc lehce dostupnou a levnou. Díky svému složení působí jako prevence kornatění a ucpávání tepen a podporuje činnost jater. Má močopudné účinky, blahodárně působí na stav střev. Má vysoké antioxidační a protizánětlivé schopnosti, díky kterým chrání buňky před poškozením. Předpokládá se, že může potlačovat rozvoj některých typů rakoviny. Podporuje tvorbu červených krvinek a je bohatá na vlákninu. Tento výčet není konečný, ale je jistě dostačující k tomu, abychom červenou řepu aspoň občas zařadili do jídelníčku.

Vyrobit salát z červené řepy podle našeho receptu vám nezabere moc času. Odměnou získáte málo kalorický, zato však sytý pokrm, který vašemu tělu dodá řadu cenných živin, jež mu v zimě mohou chybět.

Salát z červené řepy

 Suroviny:

  • 2 menší nebo 1 větší červenou řepu
  • 100–120 g sýru typu Lučina
  • Zelené olivy bez pecek ve slaném nálezu (cca ½ sáčku oliv)
  • 1 střední cibule žlutá nebo červená
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • (kukuřice mražená nebo v nálevu)
  • případně pepř, česnek dle vlastní chuti

Postup přípravy:

Neoloupanou řepu omyjeme a povaříme. Není nutné vařit ji úplně doměkka, protože ji po vychladnutí oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme Lučinu, kterou důkladně rozetřeme a promícháme s řepou. Bokem si nakrájíme nadrobno cibuli a uvařená vejce. Olivy také nakrájíme, jednu olivu na čtyři nebo pět kousků a vše jemné vmícháme do salátu. Nakonec přidáme samotný slaný nálev z oliv, který salátu dodá pikantnější chuť. Množství cibule, oliv a zejména nálevu z oliv přizpůsobte své vlastní chuti. Salát podávejte například s čerstvým pečivem.