Palcátový gang z Tábora je odhalen. Šlo o mezinárodní „sebranku“

JIHOČESKÝ KRAJ – Doslova kardinální kousek se v závěru minulého týdne povedl jihočeským a rakouským kriminalistům. Po téměř devíti měsících se jim totiž podařilo dopadnout palcátový gang. Dnes k tomuto případu zveřejnili podrobnosti.

Zadrženo bylo celkem osm členů organizovaného gangu, pět osob v Rakousku a tři osoby v Praze, Písku a Strakonicích. Tato skupina vymyslela a naplánovala loupežné přepadení. Po naplánování a nakoupení lupičského nářadí vyrazila v několika vozech do Tábora.

„Maskovaní pachatelé násilně vnikli nad ránem 27. února letošního roku do rodinného domu na okraji Tábora. V domě napadli majitele, kterého při vloupání vzbudili a ten se následně přepadení bránil. Útočníci nakonec z domu utekli. Naplánovaná loupež tak nedopadla podle jejich představ. Na místě dokonce zanechali tašku s obuví a velmi specifický palcát, který použili při vloupání i útoku na majitele domu a další připravený ´vercajk´. Ostatní ze skupiny hlídali okolí a zajišťovali odvoz z místa činu,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Z české strany řídil skupinu pan R., z rakouské strany přijela opravdu mezinárodní sebranka. Turek, Iránec, dva Rakušané a Češka ze Strakonic, žijící dlouhodobě v Rakousku. Kriminální zkušenosti mají všichni, není jim cizí ani obchod s drogami. Připraveny měli i zbraně. S českou částí se rakouská skupina potkala na parkovišti jednoho obchodního domu a celá banda vyrazila směr Tábor.

„Všech osm je v celách v Rakousku a Čechách, obviněni jsou ze závažného zločinu loupeže, porušování domovní svobody, spáchaných formou spolupachatelství,“ sdělil policejní mluvčí. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce osmi až patnácti let. Přesto však v případu zůstal jeden otazník, proč útočili palcátem a kde ho vzali?