Ve Šternberku začali na zkoušku třídit odpad z kuchyně

ŠTERNBERK – Umístění bioplynové stanice v Rapotíně na Šumpersku si přímo říká o to, aby ji města a obce v blízkém okolí využívaly. Šternberk je tak dalším městem v Olomouckém kraji, které na zkoušku začalo gastroodpad sbírat. Ze zbytků z kuchyně se tak může stát třeba elektřina nebo teplo.

Šternberk od 1. dubna na zkoušku zavedl sběr kuchyňských zbytků včetně těch živočišného původu. Od roku 2023 totiž bude nutné se na úrovni obcí zaměřit také na sběr živočišných biologicky rozložitelných odpadů. Pro testování byla ve Šternberku vybrána sídliště na ulicích Jiráskově, Jívavské, Nádražní, Uničovské a dále ulice Havlíčkova, Jesenická, Světlov a Za Zahradami. Na tato místa bude umístěno celkem 13 nádob na sběr kuchyňského odpadu. Sebraný odpad zpracuje bioplynová stanice v Rapotíně na Šumpersku, která není daleko, a proto je možné ukládat do nádob i kuchyňský odpad živočišného původu. Pokud se třídění a sběr tohoto odpadu ve městě osvědčí, uvažovalo by se o umístění sběrných nádob i jinde ve městě.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nádoby na gastroodpad jsou hnědé barvy na pákové zavírání s gumičkou a označením „gastroodpad“, mají objem 120 litrů. Do sběrných nádob mohou občané vyhazovat širokou škálu odpadů, jako jsou tepelně upravené i neupravené potraviny rostlinného či živočišného původu, prošlé potraviny i s původním plastovým obalem, maso, mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky, čaje či kávovou sedlinu. Díky utěsnění by se do nádob neměli dostat hlodavci. Svoz bude probíhat 1x týdně ve čtvrtek. Svážet gastroodpad ve Šternberku bude společnost Marius Pedersen a na bioplynové stanici v Rapotíně bude zpracován na elektrickou energii, teplo a biometan.

„A proč živočišné odpady nelze ukládat do běžné bio popelnice? Suroviny živočišného původu musí projít procesem tzv. hygienizace, při které dojde k vyhubení patogenních mikroorganismů a dalších choroboplodných zárodků,“ uvedlo město na svých webovkách. Třídění kuchyňského odpadu již zavedli například v Šumperu, Olomouci, Rapotíně, Velkých Losinách a Novém Malíně a například v Šumperku se úspěšně ujalo.