V Brně otevřeli kavárnu na počest Ernsta Wiesnera

BRNO – Ve vile Stiassni byla slavnostně otevřena kavárna s prostým názvem Ernst, která vzdává hold architektovi Wiesnerovi. Ten navrhl prvorepublikovou kavárnu Esplanade, kterou se inspirovalo právě Café Ernst.

„Kavárna nám ve vile a ostatně v celých Pisárkách citelně chyběla, jsem proto velmi ráda, že se v letošním roce podařilo vybudovat i za přispění Magistrátu města Brna krásnou kavárnu, která v sobě ukrývá i expozici věnovanou architektu Wiesnerovi, jehož stavby jsou dodnes chloubou města Brna a určitě si zaslouží důstojnou připomínku,“ uvedla Kateřina Konečná, kastelánka vily. Na rekonstrukci se podílelo i Brno, a to částkou půl milionu korun. Kavárna vznikla v budově vily Stiassni, v prostoru bývalé kuchyně. Disponuje letní terasou na lodžii. Autorem rekonstrukce je architektonické studio RAW. To se snažilo vytvořit didaktickou kavárnu, kdy při pití kávy dostanete i informace o Ernstově životě. Při práci vycházelo z dobových snímků kavárny Esplanade.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Při vymýšlení nabídky byla majiteli inspirací samotná rodina Stiassni. Ta pěstovala zapomenuté stromy, jako je kdouloň nebo mišpule. Proto zde chtějí pracovat s rostlinami a bylinkami, které zde dříve rostly. Kavárna bude samozřejmě nabízet i kávu, a to inspirovanou dobou Wiesnera, kdy se pila jednodruhová výběrová káva s výrazným pražením. „Rozhodli jsme se pro brazilskou Arabiku, která nepobouří konzervativní kávičkáře ani progresivní hledače acidity a ovocných tónů,“ vysvětlil majitel Raed Kahwaji. Nebudou chybět vína od malých moravských vinařů a zákusků inspirovaných recepty první republiky. Těšit se můžete i na kulturní či gastronomické akce.