Vláda kvůli migrantům dočasně obnoví kontroly na hranicích

ZLÍNSKÝ KRAJ – Kvůli zvyšujícímu se počtu nelegálních migrantů vláda dočasně obnoví kontroly na hranicích se Slovenskem. Opatření bude platit od 29. září do 8. října.

Nelegální migrace do ČR meziročně stoupla o 1 200 procent. Policie letos zajistila asi 11 000 nelegálních migrantů, především muže ze Sýrie, kteří se přes Česko snažili dostat do Německa. K poklesu příchozích nedošlo ani přes všechna dosavadní opatření.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kontroly budou probíhat po celé pozemní hranici se Slovenskem, přičemž překročení hranic bude možné jen na předem určených místech. Při přechodu mohou být občané podrobeni policejní kontrole. „Vzkazujeme převaděčům, že nelegální přechod přes česko-slovenskou hranici nepřipadá v úvahu. Proto dočasně znovu zavádíme kontroly na hranicích se Slovenskem. Ujišťuji vás, že organizovaný zločin nebudeme tolerovat,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Kontroly podle něj budou probíhat tak, aby se co nejméně dotkly běžného přeshraničního styku. Po 10 dnech se opatření vyhodnotí a vláda rozhodne o dalším postupu.

Povinnost překračovat hranice pouze na vybraných místech se nebude týkat integrovaného záchranného systému ani osob, které vykonávají práci v bezprostředním příhraničí, konkrétně jde o lesníky, myslivce, rybáře nebo zemědělce. Dočasně znovu zavést kontroly na vnitřních hranicích umožňuje členským státům legislativa EU.

Na opatření se bude podílet téměř 500 policistů a 60 celníků v každé dvanáctihodinové směně. „Policie je na takový scénář připravena, je však zřejmé, že nejde o lehký úkol už s ohledem na značné personální kapacity, které musíme k ostraze státních hranic vyčlenit,“uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.