Takto chutná Zlínský kraj! Značka Regionální potravina udělena

Foto: Jiří Balát

ZLÍNSKÝ KRAJ – Téměř 200 produktů od 38 lokálních producentů se ve středu utkalo o prestižní značku Regionální potravina Zlínského kraje. Z hodnocení vyšlo vítězně 8 výrobků, které si ocenění slavnostně převezmou 1. října na Dni Zlínského kraje.

V hodnotitelské komisi zasedli opět zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory a krajského úřadu. „S výsledky zlínského kola hodnotitelské komise Regionální potraviny jsem opět více než spokojen. Je sice škoda, že vítěze jedné kategorie se nepodařilo vybrat, o to víc mě ale těší fakt, že z celkem osmi oceněných výrobků jich pět pochází z dílen výrobců, kteří byli na ocenění Regionální potravina navrženi vůbec poprvé. Třešinkou na dortu je pak skutečnost, že se do letošního ročníku přihlásily téměř dvě stovky výrobců, což meziročně představuje 25procentní nárůst,“ těší regionálního koordinátora Lukáše Vacka ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Značka Regionální potravina se uděluje nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Cílem je podpořit výrobce lokálních potravin a taky motivovat zákazníky k jejich vyhledávání. Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Foto: Jiří Balát

Značku Regionální potravina Zlínského kraje pro rok 2022 získávají

Masné výrobky tepelně opracované – Baby Beef párek (Farma Rudimov s.r.o.)

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy – Zvěřinové grilovací klobásy (VENISON CZ s.r.o.)

Sýry včetně tvarohu – BIO – BOKOVNÍK zrající sýr (Šárka Šusteková, Žítková)

Mléčné výrobky ostatní – BOŽENKA (Jiří Červenka, Morkovice – Slížany)

Pekařské výrobky včetně těstovin – Tyčinky Škvarkové (Petra Malá, Zlín)

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek – nevyhlášeno

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) – HRUŠKOVICA (SKANZEN Modrá s.r.o.)

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo opracované formě – BIO ŠVESTKOVÁ POVIDLA (David Ryšavý, Komňa)

Ostatní – KOZÍ ZMRZLINA KEFÍROVÁ (Martin Vlček, Vizovice)

Foto: Jiří Balát

Ocenění Chuť Zlínského kraje

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy – Vepřový rillettes (Mgr. Petra Strnad, Zlín)

Pekařské výrobky včetně těstovin – Valašský frgál s náplní borůvkovo-tvarohovou (Cyrilovo pekařství s.r.o.)

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – OVOCNÉ PYRÉ JABLKO – sušené ovoce (MVDr. Zuzana Forejtková, Vidče)

Foto: Jiří Balát