Dnes je 8. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Prášek do pečiva vs. jedlá soda. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak je správně používat

Pokud něco pečeme, zpravidla usilujeme o to, abychom z trouby vytáhli nadýchaný a kyprý výtvor. Za tímto účelem přidáváme do těsta nejčastěji prášek do pečiva nebo kvasnice. O jejich existenci, a také rozdílnosti, zpravidla tuší i ženy, jejichž vrchol kuchařských dovedností spočívá v otevření konzervy a jejím následném přihřátí. V některých receptech však narazíme ještě na jeden druh kypřidla, a to sodu. Na první pohled vypadá naprosto stejně jako prášek do pečiva. Možná ji také běžně používáte, protože vám to velí váš oblíbený recept. A možná si také říkáte: „Není jedno, jestli do té buchty hodím sodu nebo prášek?“

Vězte, že většinou to jedno není. Jedná se totiž o dvě zcela rozdílné věci, které se budou v troubě a také mimo ni chovat poněkud odlišně. Abyste věděli, jak je správně používat, je nejdříve potřeba pochopit princip jejich fungování.

Prášek a soda. Co mají společného

Celým názvem se jedná o kypřicí prášek do pečiva a jedlou sodu neboli sodu bikarbonu. V obou případech jde o tzv. kypřidla, která fungují podobně jako droždí – vytvářejí v těstě vzduchové bublinky, díky čemuž se těsto stává nadýchané a není z něj hutná placka, kterou byste mohli umlátit nerudného souseda. U droždí tento kýžený proces zajišťují mikroorganismy, zatímco u prášku a sody je původcem děje chemická reakce.

Jedlá soda

Nyní trochu oprášíme znalosti z chemie. Soda má zásadité pH, tj. má zásaditou  povahu. Pokud ji smícháte s látkou kyselé povahy (např. octem), způsobíte neutralizaci roztoku – nastane bouřlivá reakce v podobě pěnění a bublinek. A co nám to vlastně vybublalo ven? No přece oxid uhličitý! Přesně to, čím se „sytí“ sodovky, sifonové vody či minerálky. Při pečení jeho bublinky prostupují těstem a vytvářejí v něm ony žádoucí vzduchové kapsičky.

Soda potřebuje kyselou společnost

Pokud použijeme k pečení sodu, musíme tedy nutně přidat do těsta nějakou kyselou složku, aby došlo k uvedené chemické reakci. Vhod přijde zejména kefír, podmáslí, jogurt, citrónová šťáva, sodovka, resp. sycená voda, jablka.

Několikrát silnější než prášek

Soda má cca 3–4x silnější účinek než kypřicí prášek. Pokud jí však přidáte v dobré snaze hodně, těsto bude mít nepříjemnou pachuť. Zbyde v něm totiž část sody, která  neměla s čím zreagovat. Obdobně dopadnete, pokud použijete málo kyselých přísad. Proto se raději vždy držte množství uvedeného v receptu.

Poučka nejdůležitější

Soda reaguje okamžitě, takže je potřeba těsto co nejrychleji zpracovat. Právě proto se doporučuje promíchat tekuté přísady jako první a suché (včetně sody) zapracovat do těsta až nakonec a šup do trouby! Pokud byste sodu dali do mísy jako první a zalili mlékem nebo do ní rozklepli vejce, oxid vám vybublá dříve, než vůbec stihnete těsto zpracovat.

Prášek do pečiva

Kypřicí prášek je, na rozdíl od sody, směsí látek. Jednou z nich je právě soda bikarbona. Dále pak kyselinotvorné látky (např. dihydrogenfosforečnan sodný nebo vinný kámen) a škrob, který funguje jako plnidlo, aby prášku bylo více a lépe se odměřoval. Také pomáhá vázat vlhkost. Právě díky tomuto složení nezačne prášek reagovat bouřlivě hned, na rozdíl od sody, ale teprve až při vyšší teplotě, tedy v teplé troubě.

S přípravou těsta nemusíte tolik pospíchat jako u sody. Prášek však rovněž raději smíchejte nejdříve se suchými přísadami a přidejte spíše až ke konci přípravy. S tekutinami by vám totiž začal reagovat již při pokojové teplotě.

 

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Libereckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...