Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Neutrácejte za zeleninu více, než je nutné. Jak jí za stejnou cenu získat více

Kedluben je skvělý nejen pro ty, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimum kalorií a mnoho výživných látek, včetně tolik potřebné vlákniny. Výhodou je jeho snadná stravitelnost, která se ještě zvýší tepelnou úpravou. Zpravidla jsme zvyklí konzumovat pouze jeho bulvu a listy hromadně vyhazujeme. V obchodech již bývá za tímto účelem u kedlubnů umístěn odpadkový koš. V tu chvíli se však dopouštíme velké chyby. Nejen že listy jsou jedlé, ale obsahují mnohem více vitamínů a minerálů než samotná hlíza. Podobný princip konzumace platí také například u mladé mrkvové nati či listů z ředkviček, případně listů z červené řepy.

Za stejné peníze více jídla

Kedlubny jsou obecně nejchutnější nepřerostlé, tedy když mají menší bulvy a čerstvé sytě zelené listy. Tehdy je v nich také nejvíce živin. Když je nevyhodíte, ale využijete v kuchyni, získáte další chutnou surovinu, za kterou neplatíte nic navíc. Naopak, za stejnou cenu připravíte mnohem více pokrmu, takže nakonec ušetříte.

Jak listy konzumovat

Mladé listy můžete použít jak v syrovém stavu, tak tepelně upravené. Najemno nakrájené listy se hodí do salátů nebo k posypání chleba s pomazánkou. V teplé kuchyni se zejména dříve používaly typicky k přípravě kedlubnového zelí. Vaše maminky či babičky, které byly zvyklé potravinami neplýtvat, určitě tento recept budou znát.

Kedlubnové zelí

Suroviny

1 velká cibule

2 větší kedlubny i s listím

1 větší brambor

1 klobáska nebo vývar z masa, bujón (není nezbytně nutné)

Sůl, pepř, cukr, ocet

Postup

Na oleji zpěníme do zlatova cibuli, a přidáme nakrájenou klobásku. Jakmile klobáska prolne s cibulí, vmícháme na kostičky nakrájené kedlubny. Po chvíli přisypeme kedlubnové listy nakrájené na tenké nudličky. Vše zamícháme, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. K zahuštění použijeme najemno nastrouhaný syrový brambor. (Pokud tento nestačí, můžeme klasicky zaprášit hladkou moukou.) Dle chuti okořeníme.

Podáváme jako hlavní chod, a to s masem (zejména pokud jsme nepoužili v receptu klobásku) a knedlíkem nebo brambory. Pokud jsme použili klobásku, kedlubnové zelí bohatě postačí samo o sobě s chlebem jako stačí jako samostatné jídlo s chlebem například jako večeře.

Dobrou chuť!

Může vás zajímat:

https://www.novinykraje.cz/blog/2023/04/17/sezona-medvediho-cesneku-je-v-plnem-proudu-kde-ho-najdete-a-na-co-si-dat-pozor

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...