Dnes je 8. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Zimní krémová polévka se zázvorem a červenou čočkou

V současných mrazivých dnech jen málokdo pohrdne hustou teplou polévkou. Polévka se zázvorem vás zahřeje dvojnásobně díky silným zahřívacím účinkům této orientální rostliny. Přijde vhod při prochladnutí, a navíc také podporuje trávení. Její příprava je časově i finančně nenáročná. Odměnou vám bude několik porcí zdravé a chutné krmě.

Hlavní složkou polévky je červená čočka. Její velkou výhodou je, že na rozdíl od jiných luštěnin ji není nutné namáčet. Vaření tudíž nemusíte plánovat den předem, ale můžete čočku okamžitě vhodit do hrnce. Je výborným zdrojem bílkovin a také železa. Díky nízkému glykemickému indexu dochází k pomalému a rovnoměrnému uvolňování glukózy do krve, takže je vhodná jak pro diabetiky, tak pro ty, kteří si hlídají svou hmotnost. Čočka spolu se zeleninou v polévce je bohatým zdrojem vlákniny, tudíž zasytí a zároveň podpoří činnost střev při problémech se zácpou.

Suroviny

  • Několik hrstí červené čočky,
  • cibule,
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel),
  • smetana 12 % nebo smetanový bílý jogurt,
  • koření: kari, muškátový oříšek, chilli, kurkuma, nastrouhaný čerstvý zázvor,
  • sůl.

Postup

Nakrájenou cibulku orestujeme na troše tuku. Přilejeme vodu a vhodíme čočku. Pokud čočku namočíme cca na 2 hod. předem, pak se výrazně zkrátí doba vaření a v průběhu vaření již nenasaje tolik vody. Pokud čočku nenamočíme, přilejeme do hrnce vody více. Přidáme na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl, koření (zázvoru nastrouháme jen část) a vše vaříme doměkka. Dobu vaření výrazně zkrátíme, pokud použijeme tlakový hrnec. V tom případě dbejte na to, abyste nalili dostatečné množství vody, jinak se čočka připálí.

Ručním mixérem polévku s kusy zeleniny rozmixujeme dohladka a vmícháme smetanu nebo smetanový jogurt (dietnější varianta). Nakonec nastrouháme zbytek čerstvého zázvoru a dochutíme kořením. Zázvorem dochucujeme opatrně, zejména syrový má velmi ostrou chuť. Pokud polévku budeme konzumovat ještě i druhý den, zjistíme, že její chuť se zvýraznila, bude ostřejší.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...