Dnes je 10. 12. 2025 a svátek má Julie

Šunka, klobásky či párky. Jak je to se škodlivostí uzenin

Uzeniny jsou potravinou, která vyvolává rozporuplné reakce. Někteří je mají na černé listině, protože je považují za vrcholně nezdravé, zatímco jiní je milují a život bez klobásky na talíři pro ně pozbývá smyslu. Jak to tedy vlastně je?

Co říká o uzeninách věda

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny na seznam prokázaných karcinogenů. Průmyslově zpracované maso, jako jsou špekáčky, párky, klobásy či salámy, může podle odborníků způsobovat rakovinu trávicího traktu. Údajně už konzumace 50 gramů uzenin (cca 3 až 4 plátky šunky) denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent. To však neznamená, že bychom měli uzeniny ze svého jídelníčku naprosto vypudit. Je však dobré držet se následujících doporučení.

Kvalita a množství

Vybírejte si jen kvalitní uzeniny s vysokým obsahem masa (ideálně nad 90 %). Častým problémem uzenin, o kterém se (na rozdíl od karcinogenů) málo hovoří, je třeba výskyt plísní, a to z důvodu špatného skladování. Je tedy otázkou, zdali si koupit zaručeně domácí klobásku u stánku, kde vidíte, že zboží není uchováno při stabilní teplotě, protože se s ním různě přehazuje z místa na místo.

Raději pomálu

U uzenin platí známé heslo, že méně je více. Mějte na paměti, že i uzeniny mají své místo v jídelníčku, ale měly by být rozhodně konzumovány s mírou.

Vyvážená strava

Když si dopřejete uzeniny, vyrovnávejte jejich konzumaci zeleninou. Přidejte k nim potraviny rostlinného původu, které jsou bohaté na antioxidační látky a kompenzují negativa uzenin.

Pozor na sůl

Uzeniny obsahují poměrně hodně soli. Jinak by to ani nešlo, protože sůl kromě zvýraznění chuti působí jako důležitý konzervant. Ve 100 g klobásky bývá i přes 3,5 g soli. Pokud by klobáska vážila 200 g, pak se jedná o 7 g soli. Sůl ovšem obsahuje také pečivo, sýr a další výrobky. Takže na jednu večeři můžeme klidně sníst i 10 g soli. Přitom denní doporučená dávka je 3 až 5 g soli v závislosti na zdravotním stavu konzumenta.

Obtížnější stravitelnost

Mnoho uzenin je obtížněji stravitelných. Patří zde zejména uzené výrobky, ale také ty s ostřejší chutí. Mějte na paměti, že uzeniny často obsahují látky (kořenící směsi, zvýrazňovače chuti a konzervanty), které mohou u citlivých jedinců nebo při konzumaci ve větším množství způsobit podráždění žaludku či žlučníku. Některé výrobky jsou také bohaté na obsah tuku, což vede k nadváze a podporuje onemocnění srdce a cév.

Rozumné a vyvážené stravování je klíčem k udržení zdraví, což platí také v případě uzenin.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...