Jarní cibulka
Na rozdíl od klasické cibule má jemnější chuť, takže si ji mohou dopřát i ti, kteří se klasické cibuli kvůli citlivému trávení vyhýbají. Obsahuje řadu cenných vitamínů a minerálů, např. vitaminy A, B a C, vitamin K (důležitý pro srážlivost krve a tvorbu kostí), kyselinu listovou, vápník, hořčík, jód, draslík a železo. Má antibakteriální a protiplísňové účinky, takže je výborná jako prevence či při prvních náznacích nachlazení.
Cibulku krájejte těsně před přípravou, aby si zachovala co nejvíce vitamínů, a pak pokrm s ní co nejrychleji zkonzumujte, jinak mnohé vitamíny začnou oxidovat. Můžete ji také krátce povařit, například v polévce, ale tak o některé vitamíny přijdete.
Mohlo by vás zajímat
Pokud koupíte silnou a zdravou cibulku, můžete si ji pěstovat ve sklenici s vodou. Odřízněte její zelenou část a zbytek ponořte do sklenice s vodou. Po několika dnech začne růst její zelená část, na které si pak můžete pochutnat. Nezapomeňte vodu pravidelně měnit.
Cibulková pomazánka s tvarohem
Suroviny
- 1–2 jarní celé jarní cibulky
- 250 g plnotučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
- 1–2 natvrdo vařená vejce
- Trocha mléka nebo bílého jogurtu na zředění
- Sůl, pepř dle chuti
Postup
Rozmícháme tvaroh s trochou mléka nebo jogurtu do požadované hustoty. Pokud použijete nízkotučný tvaroh, ušetříte sice nějaké kalorie, ale tvaroh zpravidla bude vodnatý. Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené cibulky a pořádně zamícháme. Nakonec vmícháme nakrájené vejce. Můžeme osolit a opepřit, ale není to nutné. Soli přijímáme dost (často až moc) ve všech průmyslově zpracovávaných potravinách. Pokud dáme dostatek cibulky, její výrazná svěží chuť postačí sama o sobě.


