Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Blahodárný celer lze konzumovat i syrový. Tip na celerovou pomazánku

S přibývajícím podzimem ubývá čerstvého ovoce a zeleniny, a nám se tak postupně omezují zdroje přírodních vitamínů. Na druhé straně však ke své škodě opomíjíme naši tradiční zeleninu, jako je například celer. Dáváme jej běžně do polévek. Můžeme ho však využít mnohem rozmanitěji. Lze ho totiž konzumovat i v syrové formě. Důvodů, proč by měl mít v našem jídelníčku své stále místo, je celá řada. A nepatří k něm jen jeho údajné afrodiziační účinky. Většinou ho však konzumujeme málo, protože si s jeho typickou chutí prostě nevíme v kuchyni rady. Jak na něj?

Celer – poklad naší kuchyně

Celer, ať už řapíkatý nebo bulvový, má na naše zdraví mnoho blahodárných účinků. Samozřejmě za předpokladu, že na něj nemáme alergii. Najdeme v něm rozličné druhy vitamínů, (např. B1, B2, B6, B12, C, A, D a E), minerálních látek (např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen). Má silné antioxidační účinky, přisuzuje se mu pozitivní vliv na cholesterol, na stav našeho trávicího traktu a ledvin, snižování krevního tlaku, protizánětlivé účinky a v neposlední řadě také na potenci a sexuální touhu. Rovněž je výborný, pokud si hlídáme hmotnost. Může také pomáhat při metabolických onemocněních upravit zvýšenou hladinou cukru a tuku, jelikož podporuje jejich odbourávání.

Celerová pomazánka

Suroviny

  • ½ středně velkého celeru
  • 100 g šunky
  • 200 g bílého smetanového jogurtu
  • Sůl, pepř, 2 stroužky utřeného česneku, případně několik kapek citronu
  • Trocha nastrouhaného tvrdého sýru typu cihla, gouda (není nutné)

Postup

Celer nastrouháme na struhadle najemno, přidáme šunku nakrájenou na kratší nudličky, najemno nastrouhaný tvrdý sýr (není nutný), smetanový jogurt a dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem, případně několika kapkami citronu. Množství surovin je orientační, záleží zcela na vaši chuti. Někdy je potřeba přidat více jogurtu, aby pomazánka nebyla příliš hustá, jindy naopak jogurt ubrat. Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem. Můžeme ozdobit plátky vajíčka natvrdo.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...