Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Švestky jsou nejen krásné, ale také velmi zdravé. Recept na švestkový koláč s tvarohem

Jen málo plodů se může pyšnit tak nádherně tmavě modrofialovou barvou, jakou mají švestky. Švestky však lahodí nejen oku, ale také našim chuťovým buňkám. Pokrmy ze švestek patří k nejoblíbenějším premiantům podzimu. Kuchyně našich babiček na podzim tradičně voněly švestkovým koláčem. Ten se dá péct na celou řadu různých způsobů. Přinášíme vám recept na kynutý švestkový koláč s tvarohem.

Několik zajímavostí o švestkách

Švestky stimulují organismus, včetně trávení. Mají mírně projímavý účinek. Trpíte-li zácpou, lze je použít i v čerstvé či sušené formě. I když jsou švestky sladké, není se jich v přiměřeném množství třeba obávat kvůli nadváze. Pomáhají vyplavovat vodu z těla a ve střevech vážou nadbytečné tukové látky. Obsahují hodně potřebné vlákniny. Švestky se také doporučují na dobré nervy, protože jsou bohaté na vitamíny skupiny B. Dokonce se uvažuje, že mohou snižovat riziko některých druhů rakoviny, např. tlustého střeva. Určitě se tedy vyplatí na podzim investovat právě do tohoto ovoce a dopřát si ho nejen v koláči, ale také syrové.

Kynutý švestkový koláč s tvarohem

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 50 g rozpuštěného tuku (Hera, máslo)
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • Cca 15 vypeckovaných švestek
  • špetka soli

Tvarohová náplň

  • 250–500 g tvarohu ve vaničce (ne nízkotučný)
  • Dle chuti cukr
  • ½ sáčku vanilkového pudinku

Posypka

  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 40 g cukru
  • skořice
  • 1 vanilkový cukr

Foto: Rýdlová J.

Postup

Kvásek přichystáte tradičním způsobem. Do malé misky s trochou vlažného mléka a cukrem rozdrobíte kvasnice, jemně promícháte a necháte kvasnice v teple pracovat. Mezitím si připravíte do velké mísy polohrubou mouku, zbytek cukru, špetku soli, vlažný rozpuštěný tuk a zbytek mléka. Pak vlijete nakynutý kvásek a vypracujete těsto, které by se mělo odlepovat od mísy. Je-li těsto příliš řídké, můžete přidat po troškách ještě mouku.  Hotové těsto v míse přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout. Když asi zdvojnásobí svůj objem, jemně ho prohnětete, vyválíte a přenesete na plech vyložený pečicím papírem.

Těsto necháte na plechu chviličku odpočinout, až se mírně opět zvedne, a dáte na něj tvarohovou nádivku. Tvaroh rozmícháte v menší míse s cukrem (množství dle vlastní chuti) a vmícháte do něj pudinkový prášek, který nádivku zahustí. Nádivka nesmí být ani příliš řídká, ani příliš hustá (v tom případě přidejte trochu mléka). Na tvarohovou nádivku položíte půlky švestek řezem nahoru. Pokud jsou švestky větší, je lépe je rozkrájet na čtvrtky.

Posypku připravíte z povoleného tuku (másla, Hery), který prsty drobíte společně s moukou, cukrem a skořicí, a nakonec jí posypete koláč. Dávka vystačí na menší hlubší plech (cca 22 x 32 cm). Vkládáte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dozlatova.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...