Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Kuskus vám urychlí přípravu obědu. Špenát s kuskusem bez zbytečného nádobí

Klasický špenát s vejcem a brambory je výborné jídlo. Jenže vyžaduje vařit tři věci zvlášť, což se nám, když spěcháme, příliš nehodí. V tom případě přijde vhod rychlejší verze tohoto pokrmu. Vystačíme si s jednou větší pánví. Hrnce na vaření brambor a vajec nebudeme potřebovat. Místo brambor totiž použijeme kuskus a vejce nahradíme sýrem.

Co je kuskus?

Kuskus má svůj původ v severní Africe a arabských zemích. Drobné kuličky vznikají mletím a drcením tvrdozrnné pšenice. A i když by to napadlo jen málokoho, jedná se o těstovinu. Raději však dodejme, nikoli bezlepkovou (právě proto, že se vyrábí z pšenice). Je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E vápník, železo a fosfor. Toto platí zejména pro kuskus celozrnný, protože se vyrábí z celých zrn, takže se k nám dostanou cenné látky z obalových vrstev zrn. Bílý kuskus, který již není celozrnný, je, co se týká obsahu těchto cenných látek, na tom hůře. Je to v podstatě podobné jako v případě celozrnné vs. bílé mouky.

Jak ho připravit

Kuskus se nevaří, takže se zachová více cenných látek, než kdybychom ho proháněli hodinu varem. Stačí ho pouze zalít vodou, která právě zavařila. Přikryjeme ho pokličkou, občas promícháme a, až změkne (cca po 10 minutách), podáváme. Poměr kuskusu k vodě se zpravidla uvádí 1:1,5, tedy na jeden díl kuskusu jeden a půl dílu vody. Někdo však doporučuje zalít kuskus tak, aby voda nesahala výrazně nad kuskus, ale spíše ho zarovnala ve stejné úrovni. A trochu osolíme. Pokud ho však přidáváme do pikantního jídla, nebudeme si tělo zbytečně zatěžovat další dávkou soli.

Rychlý špenát s kuskusem a lučinou

Suroviny

  • cibule
  • 1 balení zamraženého špenátu nebo špenátového protlaku
  • Několik plátků anglické nebo pikantní klobáska
  • Kuskus (nejlépe celozrnný)
  • Smetanový sýr typu Lučina
  • Sůl, pepř, česnek

Postup

Na troše tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a na kousky nakrájenou anglickou či klobásku. Až cibulka zezlátne a uzenina se jemně osmahne, přidáme mražený špenát. Směs na pánvi časem pustí šťávu. Je-li jí málo, přilejeme trochu vody. Osolíme a opepříme.

Nakonec přidáme několik polévkových lžic kuskusu. Přesné množství závisí na množství šťávy. Kdo má s jeho vařením zkušenosti, množství již určí od oka. Pokud se s ním teprve seznamujeme, dáme ho tolik, aby hladina šťávy kuskus zarovnávala, viz psáno výše. Pokud ho dáme příliš mnoho, jeho zrníčka nebudou mít dostatek tekutiny, kterou by vpila, nenabobtnají a zůstanou tvrdá. Jestliže si nejsme jisti, dáme ho raději méně a, bude-li výsledná konzistence pokrmu příliš řídká, ještě trochu kuskusu přidáme. Nevaříme, pouze ho necháme dojít na pánvičce s právě dovařeným pokrmem a občas vše promícháme. Až bude kuskus měkký, jídlo můžeme podávat. Pokud by přece jen dostatečně nezměknul, postavíme pánev na chvíli na mírný plamen a mícháme. Nakonec dochutíme utřeným česnekem. (Na fotografii byl kuskus vařen zvlášť, nikoli se špenátem, proto je od něj oddělený.) Podáváme se smetanovým sýrem typu Lučina.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...