Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Rychlá zimní kaše z červené čočky a krup, která rovněž rychle zahřeje i zasytí

V chladném počasí přivítáme rychlý a jednoduchý pokrm, který nás vnitřně zahřeje. Mezi takové patří čočková kaše s kroupami. Kombinace možná zní podivně, zejména proto, že kroupy jsme z našeho jídelníčku již před desetiletími vyřadili. A to ke své velké škodě. Mnozí mají jejich použití spojeno výhradně se zabíjačkou, s výrobou jelit a zabíjačkové polévky, tzv. prdelačky. Abychom je však v kuchyni použili, není nutné zabíjet pašíka, ani kohokoli jiného.

Neprávem opomíjené kroupy

Kroupy jsou obalů zbavená zrna obilovin, jako je oves, pšenice, ječmen, nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Jsou celozrnné, takže jejich součástí jsou klíčky a jsou bohaté na vlákninu, která se vyskytuje v horních vrstvách zrn. V minulosti byly kroupy jedním z hlavních pilířů stravování. Byly totiž relativně levné, bylo možné je dlouho skladovat, vařením nabyly a daly se připravit na mnoho způsobů. Navíc jejich základní příprava je velmi jednouchá a rychlá. Pravidelně se vařily v prostých domácnostech a tam, kde bylo potřeba nasytit více lidí, např. v sirotčincích nebo v armádě.

Ve 100 suchých krup je obsaženo přibližně 12 g bílkovin. Dále jsou kroupy bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin E, železo, kyselina pantotenovou, kyselina listovou a další minerální látky. Kroupy se považují za potravinu pomáhající v prevenci civilizačních chorob, nemocí srdce a cév a také podporují činnost trávicího systému.

Kaše z červené čočky a krup

Suroviny

  • Červená čočka
  • Kroupy
  • Koření: sůl, pepř, kari, případně paprika (pálivá či sladká), kurkuma, čerstvý strouhaný zázvor

Postup

Připravíme si červenou čočku a kroupy v poměru 2:1 a zalejeme vodou. Vody by mělo být přibližně 3x více, protože zejména kroupy značně zvětší svůj objem. Osolíme, okořeníme a dáme vařit.

Čočku můžeme namočit na 15 minut, ale nemusíme. Červená čočka má oproti většině luštěnin tu výhodu, že ji před vařením není nutné namáčet. I tak se totiž uvaří poměrně rychle. A také se snadno rozvaří, což je výhoda, právě když vaříme kaši. (Pokud ji však namočíme, zjistíme, že voda pění. Je to dáno tím, že se uvolnily tzv. saponiny. Tyto látky pro nás nejsou žádoucí, rovněž ztěžují trávení. Vodu se  proto doporučuje slít a luštěninu v ní nevařit.)

Abychom vaření urychlili, můžeme použít tlakový hrnec. Po cca 15 minutách mírného varu jej odstavíme a opatrně otevřeme. Zkontrolujeme, zdali se čočka a kroupy alespoň částečně rozvařily (případně jestli jsme nedali příliš málo vody a nehrozí, že se pokrm připálí). Pokud ano, rozmícháme vše na kaši tyčovým mixérem a dochutíme kořením. Je-li kaše příliš hustá, zředíme vařící vodou a opět dobře promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Česnek a zázvor proti nachlazení

Třený česnek přidáváme nejlépe do částečně vychladlé kaše, aby se zachovalo co nejvíce jeho účinných látek. Působí totiž jako přírodní antiseptikum (zabíjí viry, bakterie, plísně). V zimě se tedy určitě hodí, když nám posílí imunitu. Rovněž můžeme přidat malé množství čerstvého jemně strouhaného zázvoru, který vnitřně zahřívá a rovněž posiluje imunitu.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...