Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Hlávkové zelí jako skvělý zdroj živin v zimě. Tipy na rychlý zelný salát s vařením i bez

V prosinci to již s čerstvou zeleninou není žádná sláva. V obchodech je sice téměř celoročně poměrně široká nabídka zeleniny, její cena však šplhá nahoru, zatímco chuť a kvalita směřuje směrem zcela opačným. Nad obsahem vitamínů se díky umělým podmínkám pěstování a dlouhému importu raději nevyplatí ani přemýšlet. Co tedy kupovat?

Jak na zeleninu na podzim a v zimě

Rada je prostá. Držte se naší tradiční zeleniny – mrkev, celer, hlávkové zelí (bílé, červené), červená řepa, cibule… Obsah vitamínů je i u ní samozřejmě díky skladování nižší než v době sklizně. Na druhou stranu právě tyto druhy většinou ještě stále chutnají tak, jak by chutnat měly. (Právě jsem si donesla z obchodu hlávku šťavnatého a krásně křupavého zelí.) Navíc cena je při srovnání s jinou zeleninou velmi rozumná. Problém většinou je, že právě tato zelenina nám příliš nechutná. Mnohdy proto, že si s její úpravou v kuchyni nevíme rady. Syrové zelí totiž, na rozdíl od rajčete, bude k chlebu na večeři přikusovat jen málokdo, tedy kromě vašeho křečka či králíka.

Jak tedy třeba právě na zelí? Přinášíme dva rychlé recepty. U prvního vaříte zelí jen několik minut, u druhého nevaříte vůbec, ale použijete zelí syrové.  Oba jsou rychlé a salátu bude hodně, navíc za velmi rozumnou cenu. A hlavně tělu dodají  důležité živiny a potřebnou vlákninu.

Salát z vařeného zelí

Suroviny

  • 1/2 menší hlávky syrového zelí
  • Drcený kmín, pepř, sůl, cukr, ocet, olej, česnek, případně křen

Postup

Čerstvé syrové zelí nakrájíme (nakrouháme) na menší kousky, zalijeme vroucí vodou a necháme v hrnci cca 5 min podusit. Zelí mi mělo jemně změknout. Vodu slejeme, trochu si však necháme pro případ, že by se nám salát zdál příliš suchý. Zelí zakapeme olejem, osolíme a podle své vlastní libosti dochutíme. Česnek použijeme třený, křen najemno nastrouhaný (není však nutný). Pro lidi s citlivým trávením raději česnek či křen vynechat, případně použít jen minimální množství. Salát je výborný nejen jako příloha k hlavnímu jídlu, ale také jako večeře, např. s obloženým sendvičem. Pokud ho nesníme najednou, stačí jej zavřít do sklenice a uložit do lednice. Na druhý den bude ještě lepší, protože se jeho chuť uleží.

Salát z čerstvého zelí s rybou

Salát z čerstvého zelí s rybou

Suroviny:

  • Bílé zelí (polovina malé hlávky)
  • Mrkev (2 až 3 kusy)
  • Červená cibule (1 kus) – není nutná
  • ½ až celé malé balení kořeněných ryb (např. matjesy) nakládaných v oleji

Postup

Zelí nakrájíme na kratší úzké proužky. Můžete použít také ostrou škrabku na zeleninu (má břit s malými ostrými zoubky). Mrkev nastrouháme na střední velikost. Přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibulku, a nakonec vmícháme na malé kousky nakrájené nakládané ryby, a to včetně oleje a koření. Právě olej a koření dodá zelnému salátu tu správnou chuť. V obchodě se nejčastěji prodávají pod názvem rybí matjesy, rybářské řezy, rybí pepřenky atd. Množství jednotlivých ingrediencí je pouze orientační, upravte si je dle vlastní chuti. Salát je vhodný jako lehká večeře (pokud to nepřeženete s množstvím ryb a oleje) s kouskem čerstvého pečiva nebo chleba.

Dobrou chuť!

 

 

 

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...