Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Chutný oběd bez zbytečného nádobí. Vepřové plátky se zelenými fazolkami a kuskusem

Na vaření je nejhorší umývání nádobí. Mnohdy k přípravě hlavního chodu potřebujeme i tři hrnce. Právě proto se těší velké oblibě recepty, kdy vše připravíme pouze v jednom hrnci či pánvi. Pokud se navíc jedná o pokrm, který je chutný a zároveň zdravý, pak máme vyhráno na celé čáře. Přesně tyto podmínky splňuje náš recept na vepřové plátky se zelenými fazolkami a kuskusem, který nahradí klasické přílohy typu brambory či těstoviny.

Kuskus, zejména celozrnný, obsahuje důležité minerály (např. vápník, hořčík, zinek) a vitamíny (např. skupiny B). Je dobře stravitelný. V kombinaci se zeleninou je ideální přílohou k masu, protože zajistí dostatek vlákniny a také nenavyšuje zbytečně kalorie. Velkou výhodou je jeho snadná a rychlá příprava.

Suroviny

  • 3 plátky vepřového masa
  • 2 cibule
  • 1 balení mražených zelených fazolek
  • 60–90 g kuskusu
  • Sůl, pepř, chilli
  • Trocha oleje nebo sádla

Postup

Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na tuku dozlatova a přidáme plátky vepřového masa, které z obou stran osmahneme tak, aby se zatáhlo. Pak chvíli restujeme na mírnějším plamenu, následně osolíme a okořeníme. (Někdo maso osolí a okoření ještě před tím, než ho dá na pánev.) Pokračujeme ještě chvíli v restování a pak podlijeme vodou cca 200 ml vody a dusíme. Až maso výrazně změkne (ale ještě není stále dostatečně měkké), přidáme zelené fazolky a dusíme společně. Podle potřeby dolejeme vodu. Je potřeba, aby se nám vytvořilo dost šťávy, protože nakonec přidáme kuskus, který ji „vypije“.

Až maso i fazolky dostatečně změknou, přidáme kuskus. Množství uvedené v receptu je pouze orientační. Záleží totiž, kolik šťávy se nám vytvořilo. Fazolky i maso by v ní měly mírně plavat. Kuskus „vypije“ přibližně 1,5x více vody, tj. na 1 díl kuskusu počítejte asi 1,5 dílu vody. Pro odměření kuskusu nám postačí vědět, že 1 plná polévková lžíce = cca 15 g nevařeného kuskusu. Kuskus není třeba vařit. Zamícháme jej do připravené směsi, přikryjeme pokličkou a cca po 5–7 minutách zkontrolujeme, jestli plně změknul. Nakonec ještě doladíme chuť kořením a promícháme. Lze přidat jakékoli ostřejší koření, vhodný je také čerstvý česnek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...