Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Sváteční čokoládo-kokosový strouhaný koláč s tvarohem

Sváteční moučník nemusí být vždy plný máslového krému nebo šlehačky. Lze najít i odlehčené varianty, které budou lahodit jak vašemu oku, tak žaludku.

Strouhaný koláč s tvarohem si oblíbíte nejen pro jeho chuť, ale i pro snadnou stravitelnost. Křehké těsto se v tomto receptu propojí s jemným tvarohovým krémem. Vznikne tak dezert, který je ideální volbou jak pro běžné dny, tak pro chvíle sváteční. Stačí několik základních surovin a trocha pečení, a výsledek stojí za to.

Suroviny těsto

  • 250 g tuk na pečení (máslo, Hera)
  • 100 g cukr krupice
  • 2–3 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • Trocha kokosu dle chuti (Pokud kokos nemáte rádi, lze vynechat.)
  • ½ kypřicího prášku do pečiva

Suroviny náplň

  • 750 g tvarohu
  • 200 g mléka
  • 100 cukr moučka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rumu
  • Trocha soli
  • Šťáva z jednoho menšího pomeranče (Případně nastrouhaná kůra, pokud není chemicky ošetřená.)
  • Trocha kokosu dle chuti (Pokud kokos nemáte rádi, lze vynechat.)

Postup

Suroviny, zejména tuk, vejce, mléko a tvaroh si připravíme předem, aby měly pokojovou teplotu. Třeme cukr s tukem, přidáme kakao, kokos, vejce a následně do těsta zapracujeme tekutiny a mouku. Prášek do pečiva je vhodné před zapracováním rozmíchat s trochou mouky. Oddělíme polovinu (nebo trochu méně) těsta, zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladnout, aby těsto ztuhlo a lépe se strouhalo. Zbytek těsta bude sloužit na vyválení základny.

Na náplň utřeme cukr se žloutky, postupně důkladně vmícháme tvarohy, mléko, pudink na zahuštění a ostatní suroviny. Náplň by neměla být úplně hustá, ale také ne příliš tekutá. Hodně závisí na tom, jaký použijeme tvaroh. Takže množství mléka tomu přizpůsobíme. Z bílků ušleháme sníh. Aby se sníh dobře ušlehal, přidáme na špetku nože trochu soli. Sníh vmícháme do směsi opatrně až na konec

Použijeme menší pekáček nebo kulatou formu cca o průměru 28 cm. Vyložíme ji pečicím papírem a na něj položíme vyválený plát těsta. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně nastrouháme chlazenou část těsta z lednice. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dle výšky těsta přibližně 40–55 minut. Koláč je výborný, když se nechá několik hodin odležet.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...