Zvláštní pozornost letos poutá historický speciál uvařený přímo v Břevnovském klášteře podle receptury z roku 1585. Tato rekonstrukce středověkého piva, vycházející z knihy Tadeáše Hájka z Hájku, osobního lékaře Rudolfa II., návštěvníkům přiblíží, jak chutnal zlatavý mok před více než čtyřmi stoletími. Zatímco loni mohli diváci sledovat samotnou výrobu piva během festivalu, letos se klášter soustředí na samotnou degustaci – ideální příležitost zažít historii doslova na jazyku.
Kromě piva nabídne festival i tematický doprovodný program: prohlídky klášterního pivovaru, ukázku domácí výroby nakuřovaného piva s odborníky z VŠCHT, workshop o českém sladu a chmelu, hudební vystoupení a samozřejmě občerstvení pro všechny. Pivo se bude čepovat výhradně do festivalového skla o objemu 0,4 l, které si návštěvníci pořídí za 80 Kč při vstupu. Festival tak propojí historii, řemeslo i zábavu v kulisách jednoho z nejstarších klášterů v Čechách.

