Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Zmrzlina, nanuky, mražené krémy. Letní pochoutky, nebo podraz pro žaludek?

Léto bez zmrzliny? Těžko si to představit. Sladká, ledově osvěžující a s nejrůznější příchutí. Zmrzlina patří k prázdninám stejně neodmyslitelně jako slunce a koupání. Jenže i tahle letní radost může mít svou stinnou stránku. Jak už to bývá, průmyslová výroba totiž zmrzlině na kvalitě nepřidá. Co vlastně obsahuje dnešní typická zmrzlina?

Kdybych na vlastní oči neviděla, nevěřila bych

Jako dítě jsem zmrzliny milovala. Ještě dnes se mi vybavuje jejich hutná lahodná chuť. (Nevím, jestli byly opravdu tak skvělé, nebo jestli je na vině nostalgie po dětství.) Pak jsem je ale postupně téměř přestala jíst. Přestaly mi totiž chutnat, a navíc mé citlivé trávení je bralo jen nerado na milost, což mě docela štvalo. Avšak jen do chvíle, kdy jsem na jednom koupališti prozřela a svým citlivým útrobám s vděčností poděkovala.

Přišli jsme tehdy poměrně brzy, takže jsem se zájmem sledovala, jak student-brigádník připravuje své ministanoviště na prodej zmrzliny. Vzal velký kbelík, do kterého nalil vodu. Myslela jsem, že se chystá vytírat podlahu. Když však popadl velký sáček a vyprázdnil jeho obsah v podobě světle růžového prášku do kbelíku, pochopila jsem, že úklid se konat nebude. Posléze popadl něco mezi obřím kuchyňským ponorným mixérem a tyčovým mixérem, kterým zedníci míchají maltu. Pečlivě míchal obsah prášku ve vodě a v kyblíku se začala vytvářet hustší růžová směs. Co následovalo pak, nevím, protože mi výhled zastínil poněkud korpulentní pár. Jisté však je, že po chvíli hoch zahájil prodej čerstvé jahodové zmrzliny ve svém stánku.

Zmrzliny našeho tisíciletí

Původně se zmrzliny vyráběly z plnotučného mléka a smetany a obsahovaly skutečné ovoce či čokoládu. Běžné zmrzliny 21. století mají u nás však toto složení jen zřídka. Zpravidla se jedná o mražené krémy, jejichž hlavní složkou jsou rostlinné tuky. Rostlinné tuky a oleje jsou totiž levnější než živočišné. Mražený základ se zpravidla místo skutečné ingredience dochutí potřebnou ochucovací složkou (např. glukózovo-fruktózový sirupem, který je plný jednoduchých cukrů). Dále se použijí stabilizátory, emulgátory, barviva a aromata (často syntetická). Výsledkem je lákavý vzhled, výrazná chuť a také příznivá cena.

Natěšenému dítěti budete jen stěží vysvětlovat, že by tyto „pochoutky“ nemělo jíst a možná docela stejně na tom budete s přesvědčováním sebe sama. Ostatně když se nebudete této mražené syntetice oddávat příliš často, nic se vám nestane. Pokud si ji však dopřáváte pravidelně, pak je dobré vědět, že se nejedná o ideální potravinu ani pro štíhlou linii, ani pro zdraví.

Nevýhody poctivých zmrzlin

Pokud byste měli zájem o poctivou zmrzlinu, pak udělejte v supermarketu raději čelem vzad. Budete muset pečlivě pátrat, a to nejlépe po prodejcích čerstvé zmrzliny v cukrárnách, kavárnách či výrobnách lahůdek. Počítejte však s tím, že zmrzlina z originálních ingrediencí, tedy smetany a čerstvého ovoce, pravé čokolády či vaječného koňaku bude mnohem dražší. Její barva nebude tak výrazná, protože bude postrádat umělá barviva. A pokud jste zvyklí konzumovat zejména průmyslově vyráběné potraviny, při jejichž výrobě se cukrem, solí a umělými ochucovadly nešetří, pak vám chuť pravé poctivé zmrzliny může připadat méně výrazná nebo dokonce mdlá.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...