Podzim po slovácku voní povidly a moštem
„Náš program nabídne spoustu zajímavých ukázek tradičních činností. Návštěvníci uvidí například, jak se vaří povidla, zakládá kvas a jak probíhá moštování jablek s možností ochutnávky čerstvého moštu,“ říká Hana Maděričová, programová pracovnice skanzenu Rochus.
Kromě ochutnávek čekají na návštěvníky i zábavné a naučné aktivity. Ty návštěvníkům přiblíží život na slovácké vesnici v minulosti.
Mohlo by vás zajímat
Návštěvníci uvidí koňský zápřah v akci a dozví se o léčivém umění bylin
Na muzejním poli u vinohradu proběhne ukázka orby s koňským zápřahem, připomínající, jak vypadala podzimní sklizeň a příprava půdy na zimu. Součástí akce budou i řemeslné práce spojené s obdobím sklizně – od zpracování úrody po přípravu zásob na chladné měsíce.
Zajímavým bodem programu bude přednáška Kateřiny Černé „Žítkovské byliny“, doprovázená hrou na harmoniku pedagožky a muzikantky Marcely Trtkové. „Rady Kateřiny, jak využívat byliny pro naše zdraví, jsou velmi ceněné a žádané,“ dodává Maděričová.
Tradice, hudba i podzimní pohoda
Pořad Pole, louky, sady, neumřeme hlady slibuje odpoledne, kde se propojí tradice, rodinná atmosféra i podzimní pohoda. Návštěvníci si mohou užít jedinečné prostředí skanzenu Rochus, ochutnat mošt, poslechnout si hudbu a na chvíli se vrátit do časů, kdy se na Slovácku žilo v rytmu polí, sadů a sklizní.


