Děti z Vysočiny zasadily pod Křemešníkem nový bukový les

PELHŘIMOVSKO – Dvacítka dětí z celé Vysočiny zasadila pod Křemešníkem na Pelhřimovsku první mladé buky. Ty se stanou základem nového bukového pásu v lesích Městské správy lesů Pelhřimov.

V náročném terénu nemohou pracovat stroje, a tak speciálně připravené dvouleté odolné sazenice sázely děti pod dohledem lesníka Martina Kodeše a krajské radní pro oblast školství Jany Fialové. Sázet nový les pod Křemešník přijely děti, které se před měsícem nejlépe umístily v krajské zemědělské soutěži. Za odměnu v rámci dvoudenního poznávacího výletu navštívily např. Školní statek v Humpolci, vyšláply na zříceninu hradu Orlík a prohlédly si Národní zemědělské muzeum Ohrada v Hluboké nad Vltavou.

„Zkušený lesní dělník zasadí jeden stromek v průměru pod dvě minuty a za směnu třeba až 700 stromků. „Každý malý brigádník musel nejdříve hloubit, následně sázet a také správně udusávat svůj strom,“ popsala Eva Horná z krajského odboru životního prostředí a zemědělství. „Doufám, že můj stromek má nejlepší místo v řadě. Protože to sem mám trochu z ruky, přijedu se na něj podívat třeba až za deset let. Mezitím budu s dědečkem dodržovat naši novou rodinnou tradici. Už dva roky, vždycky na Velikonoce, sázíme tisíc stromků do našeho lesa. Takže se sázením mám zkušenost,“ prozradila Terka Marková ze ZŠ Nížkov. To Vojta Novotný ze ZŠ Žirovnice to má na Křemešník blíž a tak se na kontrolu „svého“ stromku chystá určitě do roka: „Asi nebudu na nic čekat a budu strom chtít ukázat co nejdřív i rodičům. Doma spolu sázíme ovocné stromy. Ale to je těžší, musíte sami krompáčem vykopat hlubokou a velkou jámu, což dlouho trvá. Taky se sází větší stromy. Dnešní sázení v lese bylo lehčí. Ale je asi velký rozdíl zasadit jeden ovocný strom v zahradě a stovky malých stromků v lese.“