Pracovníci tří krajských školních jídelen dostali Gastrohvězdu

Zdroj: Krajský úřad Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Ve finále 6. ročníku soutěže „Nejlepší kuchař/ka roku ve společném stravování“ si převzali cenu radního – Gastrohvězdu zástupci ze tří školních jídelen v kraji. Žamberecký tým dokonce v silné celorepublikové konkurenci zvítězil.

Pracovníci školních jídelen jsou nedílnou součástí školství. Ve veřejném prostoru se jim pochvaly příliš často nedostává. „Bylo mi velkou ctí již potřetí předávat ocenění nejlepším kuchařům ze školních jídelen, kteří předvedli svoje kulinářské nadání v celorepublikovém finále soutěže“ objasnil radní Josef Kozel. Finále soutěže, které organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR, proběhlo v říjnu v MAKRO Akademii v |Praze. Kuchaři ze školních jídelen ukazovali veřejnosti, že umí uvařit chutné jídlo z nutričně bohatých lokálních surovin a soutěžilo se ve věkové kategorii pro mládež od 11 do 18 let. Tématem se stal „Nejchutnější a nejatraktivnější pokrm v základních a středních školách – hlavní pokrm z mletého masa na vidličku nebo do ruky“.

Do finále se hned poněkolikáté dostala Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička. Uvařili hovězí maso Wellington, fenyklové zelí a hořčicovou omáčku. Třetím zařízením, které se dostalo mezi finálovou desítku je ISŠ Moravská Třebová. Ti se rozhodli podávat hovězí wrap s quinoou a cibulkovou marmeládou.  Finále se vždy zúčastní dvoučlenný tým a soutěž má dvě kola. Podobně jako v televizi, hodnotí odborná porota technologický přístup, výběr potravin, vzhled nebo celkové náklady.