Dobrou chuť, a nebo ne? U 40% ledů a zmrzlin odhalili inspektoři bakteriální kontaminaci!


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 392

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 394

Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 394

STŘEDOČESKÝ KRAJ  – V letních měsících se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřují na kontroly jakosti a bezpečnosti točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů. Výsledky letošních kontrol, které probíhaly až do 31. 7. 2019 ukázaly, že požadavkům předpisů nevyhovělo hned 40% hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37% hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin.

Hrubé podcenění provozovateli

Zmrzlinové směsi jako takové byly v pořádku. Přes polovinu kontaminovaných vzorků zmrzlin mělo na svědomí nedostatečně nebo nesprávně provedené vyčištění zmrzlinového stroje. Oproti loňskému roku došlo ke zhoršení o 7%.  V případě kopečkové zmrzliny je zase příčinou nevyhovujících vzorků nedostatečná očista kleštiček k servírování zmrzliny, případně jejich ponechávání ve znečištěné vodě. U ledů do nápojů ledů  šlo o podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu.

Docházelo rovněž k bakteriologickému znečištění vstupních surovin, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Svou roli může sehrát i nedostatečné proškolení personálu.

Významná část provozovatelů podle hygieniků stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů.

V důsledku kontrol

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní, nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku inspektoři umožní zařízení znovu používat.