Vyzdobil Moravskou Třebovou „uměním“ za desetitisíce

SVITAVSKO – Graffiti je mezi lidmi vnímáno převážně negativně. Mnozí sprejeři se domnívají, že něco umí a že jejich díla mají uměleckou hodnotu. Ano, je mezi nimi pár skutečných umělců, kteří si zaslouží pozornost. Bohužel se ale lidé s tímto „uměním“ nejčastěji setkávají ve formě tagů čili podpisových značek. Tato dílka nevalné grafické kvality „zdobí“ fasády domů, zastávky městské dopravy, podchody, železniční vagóny a jiná veřejná místa. Význam těchto tagů lze přirovnat ke značkování teritoria, stejně jako to velí přirozenost psům nebo kocourům.

Jestli se třiadvacetiletý mladík z Moravskotřebovska cítil být „umělcem“, nebo byl jen veden puzením zanechat svou stopu v ulicích Moravské Třebové, to teď vyšetřují policisté, kteří mu sdělili podezření z přečinu poškození cizí věci. „Jeho protiprávní jednání spočívalo v tom, že se kolem 21. hodiny prvního února rozhodl barvou ve spreji „zkrášlit“ osmnáct různých objektů v Moravské Třebové. Jeho díla se objevila na zastávce autobusu, omítkách domů, na dopravním značení, i na automobilu. Způsobenou škodu jsme vyčíslili na 57 300 korun,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Ondřej Zeman.

Sprejer se bude ze svého jednání zodpovídat před soudem, který mu v případě prokázání viny může uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.