Modernizace Severočeského muzea v Liberci se prodraží a prodlouží se i termín dokončení

LIBEREC – Modernizace libereckého muzea pokračuje, jenže stavba se podstatně prodraží a termín dokončení se prodlouží minimálně o tři čtvrtě roku. Návštěvníci se nových prostorů dočkají až koncem příštího roku.

Muzeum je z důvodu rekonstrukce zavřené od loňského února. Částka 99,7 milionu korun na modernizaci historické budovy, přípravu nových expozic a dalších aktivit se nyní musí navýšit na zhruba 135 milionů korun. Důvodem je zvýšení ceny stavebních prací a odhalení špatného stavu některých částí muzea, které nebylo možné předem předpokládat.

Od doby podání žádosti do dotačního programu ceny stavebních prací značně vzrostly. Radnice tvrdí, že nárůstu ceny nedokázala zabránit. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činí maximálně 89,5 milionu korun. Žádné další dotační peníze už kraj zajistit nedokáže, jelikož jsou finanční prostředky již rozděleny. Celkové výdaje projektu se nyní odhadují na 135 milionů korun, to je navýšení z původní částky o přibližně pětatřicet milionů.

Termín dokončení stavebních prací a otevření prostorů muzea pro návštěvníky původně kraj naplánoval na prosinec letošního roku. Nyní se termín posouvá na září roku 2020. O prodloužení projektu bude Liberecký kraj žádat poskytovatele dotace.

Například je nutné posunout termín dokončení výtahové šachty, kde byl odkryt septik v neplánovaných místech, kvůli nerovnosti podlahy v hlavním výstavním sále se bude pokládat nové podloží a také je nutné odstranit stávající rozvody elektronických zabezpečovacích a požárních systémů, instalovat nové rozvody v téměř celé budově muzea a napojit koncové prvky.

Kromě stavebních prací plánuje kraj vybavit muzeum novými expozicemi. Samostatná veřejná zakázka na dodání nových interiérových prvků činí zhruba 32 milionů korun. „Jedná se o časově i finančně náročné výběrové řízení na dodavatele, které Liberecký kraj několikrát opakovaně zadává. V současné době již hodnotíme nabídky,“ upřesnila radní Květa Vinklátová.