Tradice je třeba dodržovat. Milevské maškary jsou tu!

MILEVSKO – Masopustní veselí je v plném proudu, a tak je jasné, že o masopustní průvody není nouze. Jeden takový třídenní se chystá i v jihočeském Milevsku. A jedná se o tradiční akci, jejíž kořeny sahají až do devatenáctého století.

Tento milevský masopustní průvod má dlouhou tradici. K jeho prvnímu ročníku došlo již v roce 1862 a každoročně se ho zúčastní několik set masek. Letošní rok třídenní program zahájí již ve čtvrtek 28. února takzvané Zvaní milevských maškar, na němž jsou obyvatelé města zváni k účasti na sobotní průvod. V pátek 1. března je připraven Bakusův průvod, při němž Milevské maškarní sdružení, které celou akci pořádá, přebírá od představitelů města symbolickou vládu nad městem po dobu konání oslav masopustu.

Program se ponese v duchu tak trochu olympijském, objeví se v něm olympijská štafeta od Domu kultury Milevsko po celé trase sobotního průvodu nebo třeba zapálení olympijského ohně na náměstí E. Beneše. Zajímavou podívanou přinese ohňové loutkové představení Divadla Kvelb s čtyřmetrovými hořícími javajkovými loutkami. Letošní moto Milevských maškar zní: „Ať to každý předem ví, budou zase mezinárodní.“ Do Milevska proto zavítá i švýcarský hudební soubor Taktsurfer se svéráznou švýcarskou masopustní hudbou Guggenmusik. „Chybět nebudou barevné masopustní kostýmy ani výrazné líčení, které jsou nedílnou součástí tohoto masopustního muzicírování,“ informují organizátoři akce.

Sobota bude zahájena tradičním jarmarkem a vepřovými hody na náměstí E. Beneše. Odpolední program pak nabídne širokou škálu zábavy. Slibuje například milevskou dechovou kapelu Kovačka či táborské Pouličníky a nebude zde chybět ani mediálně známá osobnost Anna Julie Slováčková se svou kapelou The Primes, která se stala patronkou stálé expozice Muzea milevských maškar. „Po skončení programu se akce přesune do Domu kultury v Milevsku, kde je na odpoledne připraven Masopustní rej pro všechny generace. Večer pak bude následovat Masopustní zábava,“ dodávají organizátoři.

Zdroj fotografie cs.wikipedia.org/Chmee2