Jesle pro nejmenší? V Kroměříži pro ně můžete hlasovat!

KROMĚŘÍŽ – Zřízení takzvané dětské skupiny pro děti od jednoho roku do tří let zvažuje kroměřížská radnice. „Plníme tak jeden z úkolů uvedený v programovém prohlášení koalice, kterým je zřízení jeslí. Dětské skupiny mohou pomoci rodičům ve slaďování rodinného a pracovního života, a to i díky provozní době přizpůsobené potřebám rodičů,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

V Kroměříži již dětské skupiny fungují, jejich kapacita je ale naplněna. Zřizují je soukromí provozovatelé. V současné době město předběžně zjišťuje případný zájem ze strany potenciálních klientů, a to formou ankety, do které se lidé mohou zapojit na internetových stránkách radnice www.mesto-kromeriz.cz.

V anketě lidé mohou například vyjádřit, zda mají o zřízení dětské skupiny vůbec zájem, kolik by případně byli ochotni za pobyt dítěte v ní zaplatit, na kolik dnů v týdnu by dítě do dětské skupiny dávali a v jakém roce by chtěli dítě do ní umístit. Rodiče by mohlo motivovat i to, že umístěním dítěte do dětské skupiny mohou získat slevu na dani z příjmu.

„Podle výsledků ankety se rozhodneme, zda má zřízení městem provozované dětské skupiny smysl. Pokud ano, začneme se zabývat tím, kde by fungovala a od jakého data. I s ohledem na zvolený věk dětí, od jednoho roku do tří let, je zřejmé, že dětská skupina by nekonkurovala mateřským školám,“ uzavřela Hebnarová.