Českobudějovičtí rugbisté budou mít nové hřiště i zázemí

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Rugby u nás není zrovna moc rozšířeným sportem. O to víc je chvályhodné, že se takový klub dokáže prosadit i v našich krajích. Rugbisté v Českých Budějovicích museli dosud trénovat na pronajatých hřištích či tělocvičnách, to se ale koncem loňského roku změnilo.

Od města České Budějovice získali do nájmu bývalé škvárové hřiště v Suchém Vrbném. To jistě ocení i okolní obyvatelé, kteří ho budou moci také využívat. Hřiště je však v dezolátním stavu, a tak je potřeba jej rekonstruovat. „Odbor ochrany životního prostředí povolil výjimečné kácení dřevin rostoucích mimo les. Jedná se například o ostružinu, topol osiku a břízu, které v zanedbaném, neudržovaném a roky opuštěném areálu rostou divoce. V současné době je velká část dřevin ve špatném stavu. Náhradní výsadba bude v dostatečném rozsahu. Pro zlepšení hnízdních možností malých ptáků je navržena výsadba původních keřů k doplnění stromového patra,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec.

Vyřešit se také musel pozemek, na kterém se hřiště nachází. Město ho totiž nevlastnilo jako celek, ale některé části patřily soukromým majitelům. „Vše je vyřešeno, což je dobrá zpráva nejen pro obyvatele Suchého Vrbného, ale i pro ostatní. Když se vloni soukromí majitelé rozhodli, že prostřednictvím realitní kanceláře svou část pozemků prodají, požádal jsem vedení radnice, abychom pozemky koupili pro následné veřejné využití. Nakonec vše podpořili i zastupitelé, a plocha tak je města,“ přibližuje Moravec.

Rugbyový klub se tedy bude muset dát co nejdříve do práce. Chtějí zde vybudovat venkovní posilovnu i dětské hřiště. „Nyní nám začíná obrovská porce práce, abychom z něj vybudovali areál, kde se bude hrát nejenom jihočeské rugby ale i další ´okrajové´ sporty. Hřiště bude samozřejmě přístupné i veřejnosti a na své si přijdou děti i nadšenci venkovního posilování,“ uvádějí na svém webu. V současnosti je tak čeká nejen podání žádosti o grant, ale také oslovení potenciálních sponzorů.