Dopravní podniky investovaly přes sto šestnáct milionů korun!

PLZEŇ – Jsou mezi námi tací, co tuto situaci dobře znají. Přecpané trolejbusy na některých linkách, zejména v určitých časech. Zvláště trasy mezi Hlavním nádražím, centrem města a průmyslovými zónami od Škodovky a Techmanie až po výrobní areály v západní části Borských polí patří k nejvypjatějším.

Mnohamilionová investice

Blýská se na lepší časy! Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) se rozhodly tuto situaci řešit a pořídily sedm nových kloubových trolejbusů nové generace za více než sto šestnáct milionů korun. Na trati se osmnáctimetrové bateriové trolejbusy objeví už od pondělí 25. března, a to na dvou nejfrekventovanějších trolejbusových linkách 15 a 16.

Velkokapacitní trolejbusy

Nové trolejbusy Škoda 27 Tr jsou zajímavé i po technické stránce. „Jedná se o bateriové trolejbusy, které se dobíjejí dynamicky během jízdy pod dráty a mohou obsloužit nové lokality bez trolejového vedení. Vybitá baterie se při jízdě pod trolejí dobije během 45 minut. V Plzni budou nové vozy zatím jezdit na stávajících linkách, ale jejich parametry jsou již nastaveny pro případnou realizaci trolejbusové dopravy k Fakultní nemocnici Lochotín a na Košutku. Trolejové vedení je potřebné jen v kopcovitých úsecích. Přes náměstí Republiky, Rooseveltův most i dolů po Lidické a Karlovarské si trolejbusy vystačí s bateriemi,“ uvedl Michal Vozobule, náměstek primátora. „Mají atraktivní design nové generace a jsou velkokapacitní díky kloubovému provedení. Životnost trolejbusu je minimálně čtrnáct let při nájezdu padesát tisíc kilometrů ročně,“ doplnil Roman Zarzycký.

Smart CityPlzeň

Město Plzeň a PMDP se v rámci městského konceptu Smart City Plzeň společně hlásí k závazku snižování emisí CO2 a škodlivin. Podíl tramvajové a trolejbusové dopravy v Plzni vzroste ze stávajících čtyřiašedesáti  na pětaosmdesát procent do roku 2030. Tomu přispěje nasazování nových trolejbusů s bateriemi, které mohou převzít část autobusových výkonů.

Slavnostní prezentace nových trolejbusů

Za město Plzeň se slavnostního představení nových vozů ve čtvrtek zúčastnili primátor Martin Baxa, jeho náměstci Roman Zarzycký a Michal Vozobule a radní Vlastimil Gola. „V Plzni se snažíme přinášet chytrá a inovativní řešení, která zjednodušují a zpříjemňují život našim občanům i návštěvníkům. Vzhledem k tomu, že tramvajová a trolejbusová doprava má dvoutřetinový podíl na výkonech plzeňské městské hromadné dopravy, považuji investici do těchto moderních, ekologických trolejbusů za klíčovou a skutečně smysluplnou,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Zdroj: Město Plzeň