Chcete podnikat? Víme, kde to jde nejlíp

OLOMOUCKÝ KRAJ – Srovnávací výzkum Město pro byznys sestavil pořadí měst v kraji, která jsou pro podnikání nejpřívětivější a také, kde to není až tak snadné. Jednoznačným vítězem se stal Prostějov.

Zasloužil se o to vstřícný přístup magistrátu k podnikatelům i výhodné podmínky pro podnikání. Na druhé příčce se v kraji umístila Olomouc a na třetí Hranice. Srovnávací výzkum, jehož výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí.

„Podmínky pro podnikatele jsou v Prostějově na vysoké úrovni dlouhodobě, my samozřejmě podporujeme lokální podnikání, v tom se smažíme jako magistrát vycházet vstříc, ať už se to týká informací, podpory samotné nebo například pronájmu některých prostor. Aktuálně pracujeme na tom, abychom dali do provozu další, menší průmyslovou zónu. Ta by mohla být zajímavá jak pro naše podnikatele, tak i pro občany z hlediska nabídky nových pracovních míst,“ říká primátor Prostějova František Jura.

Olomouc se vyhoupla na dvojku i v Hranicích mají dobré výsledky

Oproti minulému roku poskočilo krajské město ze čtvrté na druhou příčku. Olomouc má nejvyšší přírůstek obyvatel, velmi vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání a také nízkou dlouhodobou nezaměstnanost. Třetím nejlepším Městem pro byznys v Olomouckém kraji jsou Hranice. Podnikatele lákají nízkými cenami stavebních pozemků a mohou se pochlubit výbornými ekonomickými ukazateli. Město má nejnižší dluhovou službu a velmi vysokou likviditu.

Na chvostu žebříčku je město Konice. Před ním se mezi méně atraktivní pro podnikání řadí Uničov a Jeseník.