Už se nemůžete dočkat Velikonoc? Přijďte v neděli na zámek!

VSETÍN – Do Velikonoc zbývá ještě pár týdnu, ale už v neděli se na ně můžete navnadit v nádherném prostředí zámku Vsetín. A rozhodně je na co se těšit! Budete zdobit, zaplétat, zpívat a ochutnávat.

Cílem akce je zprostředkovat lidem zážitkovou formou tradiční valašské zvyky spojené s Velikonocemi. Organizátoři vás vtáhnou přímo do víru dění a zapojí do zdobení vajíček nejen pomocí současných technik, ale i těch, které používali naši předkové. Zkusíte si zaplést tatar z vrbového proutí a upečete si jidášky, kterými ženy obdarovávaly chlapce na Zelený čtvrtek.

Za zvuku cimbálové muziky budete ochutnávat domácí zákusky, pagáče, chléb, med, medovinu a další laskominy. A pokud se po poctivých dobrotách budete ještě moct hýbat, zapojte se do tradiční velikonoční pátračky o kraslice. Příliš horliví jedlíci si pak mohou v klidu odpočinout u dětského divadélka.

„Hlavním bodem programu je obnova tradice vynášení Mařeny – figuríny symbolizující zimu, jejímž obřadním zničením, v našem případě utopením v řece Bečvě, by měla skončit zima. Na Valašsku se tento zvyk odehrával obvykle na Smrtnou neděli, proto jsem zvolila jako termín této akce právě Smrtnou neděli,“ sděluje koordinátorka akce Milada Fohlerová.

Pokud také nemůžete odolat, přijďte sedmého dubna ve dvě odpoledne do zámku Vsetín. Za vstupné zaplatíte 60 Kč, slevněné stojí 30 Kč a rodinné 110 Kč.